Ölümlü bir ebeveyne sahip olan tek tanrı olan Dionysos’un ebeveynleri Zeus ve Semele’dir. Yunan mitolojisinde şarap tanrısı olan Dionysos, insanlara da şarap yapmayı öğretir.
Dionysos genç ve çekici ve uzun saçlı bir adam olarak tasvir edilir. Asma ve üzüm tacıyla ve kozalaklı bir asayla tasvir edilir.
Dionysos’un sembolü şaraptır. Şarabın hem iyi hem de kötü yönünü temsil eder. İnsanlara mutluluk ve neşe getirdiği gibi sinirli olduğu zamanlarda öfke ve gaddarlığı da getirir.
Ebeveynleri Zeus ve ölümlü Semele dedik. Buradan da anlayacağınız üzere Zeus’un kıskanç karısı Hera’nın gazabından Semele ablamız kaçabilir mi? Tabii ki hayır. Çünkü size ne demiştim hatırlar mısınız? Hera’nın gazabına uğramayan bir tek biz kaldık.
Semele ile Zeus’un ilişkisini öğrenince Hera tabii ki intikam yemini eder. Sinsice kimliğini gizleyerek Semele’ye yakınlaşır ve arkadaş olur.
Zeus ve Semele bir gün tartışırlar. Semele, Zeus’tan gerçekten sevgilisi olduğunu kanıtlaması için tanrısal formunda görünmesini ister. Fakat şöyle bir durum var. Ölümlüler tanrısal formlara bakamazlar. Semele abla intihar mı etmeye çalışıyor meçhul.
Zeus her ne kadar bunu yapmamak için yalvarsa da Semele ısrarcı olur. Zeus ısrarlara dayanamaz ve tanrısal formda kendisini gösterir. Zeus’un o formdaki ilk bakışıyla Semele ablamız öteki dünyaya geçiş yapar. E be güzel ablacım?
Sevdiceği ölen Zeus kahrolur. Ama oğlunu da kurtarmak zorundadır. Bu yüzden Dionysos’u alır ve kendi kalçasına diker. Doğumuna kadar birkaç zaman orada kalır.
Başka bir efsaneye göre; Dionysos doğduktan sonra Hera onu öldürmeye çalışır. Titanları üzerine salar. Titanlar, Dionysos’u parça pinçik ederler. Zeus Titanlarla savaşır ama Dionysos’tan geriye sadece yüreği kalır.
Zeus, yeniden Dionysos yaratmak için kalbini alıp, yeniden doğması için Semele’nin rahmine yerleştirir. Başka bir efsaneye göre de Semele’nin kalbini yedirir.
Hangi efsaneyi seçerseniz seçin; her koşulda Dionysos 2.kez doğuyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız