Slav mitolojisinin 7 ilkel tanrısı arasında tek kadın olan Mokosh, Kiev Rusya devletinin tüm tanrılara tapılan en büyük tapınağındaki tek tanrıçadır. Bu yüzden Slav mitolojisinde özel ve önemli bir yere sahiptir.
Yüce Slav tanrıçası olan Mokosh, toprak ana, ev ruhu ve kaderin dönüm noktasıdır. Bir mağarada bahar tanrısı Jarilo tarafından, çiçek açan bir kaynak tarafından uyurken keşfedilir. Sığırları vebadan, insanları kuraklık, hastalık, boğulma ve kötü ruhlardan korur. Aynı zamanda koyun ve yünün ve de balıkçıların koruyucusudur.
Tek tanrıça olan Mokosh’un insan ve hayvan olmak üzere birçok eşi vardır. Fakat Kuru Gökyüzü Tanrısı Perun ile evlidir. Ama zıtlıkları vardır, birbirlerine karşıdırlar. En basit örneklemesiyle Mokosh, nemli gökyüzü tanrıçası iken; Perun, kuru gökyüzü tanrısıdır.
Bazı Slav köylüleri yeryüzüne tükürmenin ve onu dövmenin yanlış olduğunu düşünürler. Bu inanışa sahip köylüler, ilkbahar boyunca yeryüzünün hamile olduğunu düşünürler. 25 Mart Leydi Günü’nden önce bina veya çit inşa etmezler, kazık çakmaz ve tokum ekmezler. Köylü kadınlar şifalı otları toplar ve şifalı bitkileri kutsayarak Toprak Ana Mokosh’a dua ederler.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız