İskandinav Mitolojisinde Aesir tanrılarından ışık tanrısı olan Heimdall, Heimdallr olarak da bilinir. Geirrendour’un dokuz oğlundan birisidir. Tanrıların gözcüsü ve Midgard ile Asgard arasındaki Bifrost köprüsünün bekçisidir. Hani şu filmlerde gökkuşağı köprüsü vardı o kapıyı açabilen kişiydi Heimdall.
Heimdall, Gjallarhorn adlı bir boruyu üflediğine, Gulltoppr adlı altın yeleli bir atı sürdüğüne, altından parıldayan dişleri olduğuna inanılır. Bu yüzden Guillintani adıyla da bilinir. Gözlerinin dünyanın öteki ucunu görebilecek kadar keskin, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas olduğu söylenen Heimdall’ın Hofund (Kafa) adlı bir kılıcı vardır.
Bu nasıl bir yetenektir yahu?
Manzum Edda’ya göre Heimdall, Asgard’ın kenarında olan Himinbjörg‘de (Cennet Kalesi) oturup bal likörü içerek Ragnarök zamanının gelmesini bekleyecektir. Tanrı tehlikenin yaklaştığını borusunu üfleyerek diğer tanrılara haber verecek böylece son savaş Ragnarök başlayacaktır.
Manzum Edda’da Rigsthula şiirine göre Heimdall, insanlar için sosyal sınıfları (thrall “köleler”, carl “köylüler”, earl “soylu savaşçılar”) yaratan tanrıdır.
Heimdall tanrıça Freya’nın istediği orduların zafere ulaşmasına yardım eden sihirli kolyesi Brisingameni çalıp, fok balığı kılığında kaçan hilebaz tanrı Loki’nin peşine kendisi de fok balığına dönüşerek düştükten sonra düşmanını yenip kolyeyi sahibine geri götürmeyi başarmıştır. O günden sonra Heimdall ile Loki can düşmanı olur. Söylenceye göre Ragnarök günü iki tanrının savaşında Heimdall rakibini öldürmeyi başaracaksa da aldığı yaralar yüzünden o da ölecektir.
HEİMDALL’IN DOKUZ ANASI
Heimdall’ın Dokuz Anası, Snorri Sturluson’un Nesir Edda’sında Gylfaginning ve Skaldskaparmal şiirlerinde Heimdall’ı doğuran dokuz kız kardeşe verilen isim olup, ayrıca Manzum Edda’da Völuspá hin skamma adlı şiirde ve İskandinav skaldların şarkılarında bahisleri geçmiştir. Manzum Edda’da dokuz jötunn bakiresi olarak anılan kızların adları Gjalp, Greip, Eistla, Angeyja, Ulfrun, Eyrgjafa, Imdr, Atla ve Jarnsaxa olarak verilmiştir.
Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi
Yorumlar
Aç kapıyı bezirgan başı...
En güçlü bekçi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız