Eylül 21, 2024

ACILARIN KADINI: DEİRDRE

Kelt soyundan gelenler bugün Avrupa’nın batı kıyılarında; Britanya, İskoçya, İrlanda ve Man Adası’nda yaşarlar. Burada yaşayanların en çok bildiği Kelt mitolojisi hikayesi olan Deirdre’den bahsedeceğiz bugün. Deirdre doğmadan önce babası büyük bir şölene ozanlık yapması için davet edilmiştir. Deirdre annesinin karnında ağlamaya başlayınca, Druidler bebekle ilgili şu kehanette bulunmuşlar:

“Yemyeşil gözlü, sapsarı saçlı çok güzel olacak bu kızın adını Deirdre koyacaksınız. Ona görenler değil, adını duyanlar bile aşık olacak; öyle güzel bir kız olacak. Güzelliği kadar kötü bir kaderi olacak. Kendisine yaklaşan herkese felaket getirecek. Ulster’in en iyi üç erkeği onun yüzünden ölecektir.”

ACILARIN KADINI: DEİRDRE

Ulster Kralı bu kehaneti duyunca, bebeğin doğar doğmaz aileden alınarak herkesten uzak bir ormanda büyütülmesini emreder. Bu sayede kimse onun lanetinden etkilenmeyecek ve evlilik çağı geldiğinde kral onunla evlenebilecektir.

Deirdre büyüyüp evlenecek yaşa geldiğinde, kral evlilik hazırlıklarını başlatır. Tabii bu evlilik durumun genç kızın haberi yoktur.

ACILARIN KADINI: DEİRDRE

Deirdre bir kış günü bakıcısıyla gezmeye çıkar, karların üzerinde leş yiyen bir kuzgun görür. Bembeyaz karın üzerinde, ağzından akan kızıl kanla simsiyah tüyleriyle kuzgun, genç kıza rüyasında gördüğü adamı hatırlatır. Bunu bakıcısına anlattığında, bakıcısı öyle birini tanıdığını ve adının da Naoise olduğunu söyler.

ACILARIN KADINI: DEİRDRE

Kralın düğün haberi gelmeden önce Deirdre, Naoise’den kendisini kaçırmasını ister. Genç, genç kızı görür görmez aşık olduğu için bu isteği hemen yerine getirir. Şehir şehir kaçan çift, sonunda İskoçya’ya varırlar. Senelerce biraz aç biraz tok ama çok mutlu yaşarlar.

Bir gün kraldan elçi gelir. Kral Naoise’nin kardeşlerini affettiğini söyler ve İrlanda’ya geri dönmelerini ister. Deirdre kralın sözüne güvenerek diğerlerini de ikna eder ve İrlanda’ya dönerler. Daha sarayın kapısından girdiklerinde muhafızlar Naoise ve kardeşlerini öldürür. Kral da Deirdre’yi de kendisine eş olarak alır.

ACILARIN KADINI: DEİRDRE

Deirdre bu evlilikte hiç mutlu olmaz. Bir yıl sonra evliliğinden ve saraydan kaçan Deirdre, hemen sevgilisinin mezarına gider. Naoise’nin mezarı başında intihar eder. Deirdre de sevdiği adamın mezarının tam karşısına gömülür. Yıllar sonra bu iki mezardan iki ağaç yükselir ve zamanla dalları birbirine karışarak göğe uzanır. Böylece çift bir daha ayrılmazlar…

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun