Eylül 21, 2024

AÇLIKTAN KENDİSİNİ YİYEN ADAM: ERYSIKHTON

Yunan mitolojisinde Thessalia kralı Triopas'ın oğlu ya da kardeşi olan Erysikhton, tanrılardan korkmayan taşkın bir adamdır. Çok huysuz, öfkeli bir adamdır. Kendisini çok beğenir, kimseye değer vermez ve tanrıları da hiçe sayar onların buyruklarına kulak asmaz.

AÇLIKTAN KENDİSİNİ YİYEN ADAM: ERYSIKHTON

Bir gün Demeter’e adanan bir koruluğu kesmeye kalkışır. Herkes Erysikhton’u alıkoymaya çalışsa da o hiç aldırmaz ve ağaçları keser. Korudaki en yüksek meşe ağacını da keser. Kabukların arasından gelen bir ses “Beni kesersen Demeter seni cezalandırır.” der. Sesin sahibi, ormanları ve ağaçları koruyan Hamadrayad’tır.

Hamadrayad’lar, ağaçların yeşermesinden canlı canlı bitip büyümesinden zevk, kesilmesinden ya da kurumasından sonsuz bir yas duyarlar. Kimi zaman da ağaçla birlikte ölürler. Ağaçların kesilmesini önlemeye çalışan, başaramayınca da keseni korkunç cezalara çarptıran ağaç perileridir.

AÇLIKTAN KENDİSİNİ YİYEN ADAM: ERYSIKHTON

Erysikhton yine de gelen sese ve uyarısına aldırış etmez. Çevresinde orman perilerinin dans ettiği meşe ağacını keser. Yediği darbelerle, ağaç, önce sarsılır, sonra büyük bir gürültü ile yıkılır. Yıkılırken de kocaman gövdesi ve dalları altında kalan birçok ağaçları da kırıp geçer. Bu cinayet karşısında orman perileri feryat edip ağlarlar. Periler gözleri yaşlı, gönülleri kırık olarak koştular kutsal meşenin kesildiğini Demeter'e haber verirler.

AÇLIKTAN KENDİSİNİ YİYEN ADAM: ERYSIKHTON

Demeter, kendisine yapılan bu saygısızlığa çok sinirlenir. Erysikhton’u dinmek bilmeyen bir açlıkla cezalandırır. Erysikhton ne yerse yesin doymaz. Varını yoğunu yiyip bitirir. En sonunda hiçbir şeyi kalmayınca kendisini de yer.

Yorumlar

  • Ne fena bir ceza!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun