Eylül 21, 2024

'AĞLAMAYAN’ FIRTINA TANRILARI: MARUTLAR

Rigveda’da İndra’nın hizmetkarı olan Marutlar, önemsiz fırtına tanrılarıdır. Marutas, Marutagana olarak da bilinirler. Rudra’nın inek Prişni’den doğma oğullarıdır.

'AĞLAMAYAN’ FIRTINA TANRILARI: MARUTLAR

Marutlar, demir dişli, aslan gibi kükreyen, altın silahlı, vahşi, salgırgan, altın savaş arabalı ve kuzeyde yaşayan varlıklar olarak tasvir edilirler. Sayıları 27 ve 60 arasında değişir.

En önemli Marutlar: Vayuvega (rüzgar hızı), Vayubala (rüzgar kuvveti), Vayuha (rüzgar yok edici), Vayumandala (rüzgar dairesi), Vayujvala (rüzgar alevi), Vayuretas (rüzgar tohumu) ve Vayucakra (rüzgar diski)’dır.

'AĞLAMAYAN’ FIRTINA TANRILARI: MARUTLAR

Vedik mitolojide Marutlar İndra’ya eşlik eden genç savaşçılardır. Ramayana’da ise Marutlar, İndra Diti’yi şimşeğiyle 49 parçaya ayırınca oluşurlar.

 

'AĞLAMAYAN’ FIRTINA TANRILARI: MARUTLAR

Efsaneye göre Diti’den geriye kalan et parçalarını görünce üzülen Parvati, İndra’dan onları çocyuk haline getirmesini ister. İndra da onları şekillendirir ve can vererek Marutlar haline dönüştürür. Parvati çocukların ağlamasına dayanamayınca İndra’ya onların susmasını sağlamasını ister. Bu yüzden çocuklara Ma Rodih (Ağlamayan) adı verilir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun