Eylül 21, 2024

ALDATMA VE YALAN TANRIÇASI: APATE

Yunan mitolojisinin yalan, hile, aldatma, düzenbazlık tanrıçası olan Apate, bu kavramların bedenleştirilmiş halidir. Gece tanrıçası Nyx ve Karanlığın tanrısı Erebos’un kızıdır. İçinde sevgi barındırmayan Apate, düzenbaz ve aşağılık bir tanrıçadır. İnsanların ve tanrıların yalanlarını ortaya çıkarır. Bu ortaya çıkardığı yalanları da kendi çıkarları için kullanır.

ALDATMA VE YALAN TANRIÇASI: APATE

Zeus, ölümlü Semele’ye aşık olduğunda, Hera yine kıskançlık krizine girer. Bu ilişkiyi önlemek için Apate’den yardım ister. Apate, Zeus ve Semele’nin Dionysos adında bir tanrı doğuracağını öğrenince, Hera’ya yardım eder. Ona tanrıların gerçek yüzünü gösteren bir kuşak verir. Hera bir yolunu bulup Semele’ye kuşağı giydirir. Çünkü hiçbir ölümlü bir tanrının gerçek yüzünü görmeye dayanamaz. Zeus geldiğinde de aynen böyle olur. Semele, Zeus’un gelişiyle yıldırımlar içinde kalır. Zeus’un gerçek yüzünü görmek öyle güçlü etki eder ki Semele orada can verir. Zeus, Semele’nin karnındaki çocuğu, kendi uyluk kemiğine diktiği için bir süre sonra Dionysos doğar. Katakulli de yapsalar o bebek doğdu işte.

ALDATMA VE YALAN TANRIÇASI: APATE

Kardeşleri ile birlikte Pandora’nın kutusuna hapsolur. Pandora’nun kutusu açıldığında Apate ve kardeşleriyle birlikte tüm kötülükler de kutudan serbest kalır.

Doğuştan yalancı olan Apate, kişileri istediği gibi kandıramazsa düşüncelerini değiştirir, böyle bir yeteneğe sahiptir. Aynı zamanda hile sanatının da ustası olan tanrıça, anlaştığı herkesi sırtından bıçaklar.

ALDATMA VE YALAN TANRIÇASI: APATE

Anlaştığı herkesin sırtından bıçaklamak, ne üzücü değil mi karşı taraf için. Bununla ilgili bizim Türk dizilerinin birinde çok hoşuma giden bir replik vardı. Tam anlatıyor her şeyi. En sevdiği sırtından bıçaklayınca ağlayarak şunu diyordu kadın:

“Ben şimdi sana nasıl düşman olacağım?”

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf Kaynak: pinterest

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun