Eylül 21, 2024

AMPHION VE ZETHOS

Amphion ve Zethos, Zeus ile Antiope'nin ikiz oğullarıdır.

Antiope ikiz çocuklarını doğurunca, amcası Lykos onları Kithairon dağına bırakıp, Antiope'yi de karısı Dirke'ye köle olarak verir. İkizler dağda çobanlar arasında büyür. Günün birinde Dirke'nin yanından kaçan Antiope gelir ve dağda oğullarını bulur. Öcünü almaya iter onları. İkizler Thebai'ye dönerler, Lykos'u öldürüp, Dirke'yi azgın bir boğanın boynuzlarına saçlarıyla bağlayarak cezalandırırlar. Dirke, boğanın onu sürüklemesiyle ölür. Ölüsü bir ırmağa atılır.

AMPHION VE ZETHOS

Zeus'un buyruğuyla Thebai şehrinin yönetimi bundan sonra Amphion'la Zethos'a geçer. İkizler kentin surlarını kurmaya başlarlar.

AMPHION VE ZETHOS

İkizler birbirlerine hiç benzemiyorlar. Sert yaradılışlı Zethos avcı ve savaşçı bir kişiliğe sahiptir. Amphion ise tam tersine yumuşak, sevimli bir sanatçıdır. Amphion'un müziğe yeteneğini fark eden tanrı Apollon (ya da Hermes) ona bir lyra armağan etmiştir. Surları yaparken Zethos sırtında kocaman kaya parçaları taşıyor, Amphion ise lyra çalıyormuş. Çalgının güzel ve büyüleyici seslerine kendilerini kaptıran taşlar yerlerinden kımıldıyor, istenilen sıraya girip yan yana diziliyorlarmış.

Yorumlar

  • İlginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun