Eylül 21, 2024

ANNELİĞİN İDEAL FORMU: İSİS

Mısır Mitolojisinde Nut ile Geb’in kızı, Osiris, Seth ve Nephthys’in kardeşi olan İsis, ikizi Osiris’in eşi ve Horus’un annesi olup, Ast, Aust, Eset veya Aset (Au-set ‘taht’) adlarıyla da bilinir. İsis, anneliğin ideal formu olmasının yanı sıra tabiat ve büyünün koruyucusu kabul edilen yeryüzü ve yağmur tanrıçasıdır.

ANNELİĞİN İDEAL FORMU: İSİS

İsis çoğunlukla bir taht üzerinde oturan bazen kanatlı ve başında boynuzlu bir güneş diski, bir elinde asa diğerinde hayatın sembolü ankh taşıyan taşıyan alnında ise adının hiyeroglif formu yazılı bir kadın olarak tasvir edilir. İsis, Mısırlıların Soped, Yunanlıların ise Sothis adını verdiği Sirius yıldızı ile özdeş tutulmuş, Soped Orion’un altına geldiğinde Nil nehrinin taşarak etrafına bereket getireceğine inanılmıştır.

Nil nehrinin sularının bereket dolu sularının tanrıça İsis’in gözyaşları olduğuna inanıldığından kırmızı yeşim taşından tyet veya İsis düğümü adı verilen bir muska nazara karşı tılsım olarak kullanılmaktaydı.

ANNELİĞİN İDEAL FORMU: İSİS

Horus’un annesi olarak tasvir edilmiş, aynı zamanda firavunların kutsal anası ve koruyucusu, tahtın kişileştirilmiş formu, firavunun gücünün de kaynağı sayılmıştır. Unt adıyla da bilinen İsis, “Tek Tanrı”, “Tanrı ve Tanrıçaların en büyüğü”, Tanrıların Kraliçesi”, “Dişi Ra”, “Dişi Horus”, “Yeni yılın Hanımı”, “Güneşi Doğduran”, “Gökyüzünün Hanımı”, Gökten Işık Veren” gibi lakaplarla adlandırılmıştır. İsis ayrıca yaptığı işlerle ilişkilendirilerek Ankhet(Hayat Veren), Ament (Gizli tanrıça), Anukis (Suyun bereket veren gücü), Kekhet (Tarlaların tanrıçası), Khut (Işık veren), Renenet (Hasat tanrıçası), Satis (Nil nehri taşkının hayat veren suları), Tkheft (Tanrılara sunulan yiyeceklerin tanrıçası), Thenenet (Ölüler Dünyası Duat’ın büyük tanrıçası), Usert (Yeryüzü tanrıçası) lakaplarını almıştır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun