Ekim 08, 2025

Antik Mısır ve Nazar

Nazar değmesinden oluşan korku ve bu korkunun dünya çapında genel bir inanca dönüşmesinin, şimdi Irak'ın bulunduğu topraklarda yaşamış eski Sümerlerden kaynaklandığı sanılıyor, Sümerlerin inançlarına göre bazı insanlar bakarak suları kurutabilir ve bu nedenle ölüme sebep olabilirlerdi. Sonradan bu inanç bir bakışla yaşayan şeyleri de kurutabilme yönünde gelişti. Örneğin, nazar değen çocukların ishal olup vücutlarının sıvı kaybetmesi, annelerin ve süt veren hayvanların sütlerinin kuruması, meyve ağaçlarının kuruması ve erkeklerin iktidarsız kalmaları vb.

Antik Mısır ve Nazar

Görüldüğü gibi, bunların hepsinde de sıvı kaybı ve kuruma vardır. Bu inanç doğuda Hindistan'a, batıda Portekiz ve İngiltere'ye, kuzeyde İskandinavya'ya kadar yayıldı. Böylesi bir inanca sahip olmayan Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya'ya ise kaşifler, denizciler ve göçmenler tarafından taşındı. Ama günümüzde hala Çin, Kore, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Amerika yerlilerinde, Afrika'da sahranın güneyinde böyle bir batıl inanç yoktur. 

Antik Mısır ve Nazar

Doğu Akdeniz ve Ege kıyılarında bu inanca, mavi gözlü insanların daha fazla nazarlarının değdiği inancı da ilave edilmiştir. Bu yörelerde mavi gözlü insanların azlığı bunun sebebi sanılıyor. Bu nedenle buralarda nazarı geri itmek veya ayna gibi yansıtmak için mavi göz şeklinde, camdan yapılan nazarlıklar başta bebekler olmak üzere nazarın değebileceği düşünülen her yere takılmaktadır.

Yorumlar

  • Kökeni Antik Mısır'a kadar uzanıyormuş demek

  • gerçekten çok köklüymüş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Falezler

Falezler

Enderun ve Üniversite

Enderun ve Üniversite

Elektriğin Dağıtım Farklılıkları

Elektriğin Dağıtım Farklılıkları

Kavramsal Psikoloji

Kavramsal Psikoloji

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanların Alay Etme Yarışı

probiyotik

Falezler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun