Eylül 22, 2024

ARKADAŞIMIN AŞKISIN: SIR LANCELOT

Britanya Mitolojisi ve Kral Arthur efsanesinde Yuvarlak Masa Şövalyelerinden Fransız kökenli bir şövalye olan Lancelot, Arthur’un yakın arkadaşı olmasına rağmen karısı Guinevere ile yasak aşk yaşamıştır.

Efsanenin Fransız varyasyonlarında Lancelot, Kral Arthur’un en değerli şövalyesi olarak gösterilmekteyse de Geoffrey de Monmouth’un kayıtları gibi efsanenin eski versiyonlarında Lancelot’nun adı geçmemektedir.

ARKADAŞIMIN AŞKISIN: SIR LANCELOT

Lancelot’un adı muhtemelen Keltçe olup, ‘Lot’un oğlu Lance’ anlamına gelmektedir. Breton kralı Ban’ın oğlu olan Lancelot, babası Claudus tarafından yenilgiye uğrayıp, annesi Elaine birlikte ülkesinden kaçmak zorunda kalırken bir göl kenarına bırakılmıştır. Gölün Hanımı olarak da bilinen bir peri olan Viviane tarafından bulunup, Avalon’a götürülüp orada büyütülmüş bu yüzden Lancelot du Lac (Göl’ün Lancelot’u) olarak adlandırılmıştır.

ARKADAŞIMIN AŞKISIN: SIR LANCELOT

Turnuva şampiyonu büyük bir şövalye olan Lancelot, Graal kabını bulmak için pek çok maceraya atılmış bu sırada aşık olduğu kraliçe Guinevere yerine kandırılarak Elaine ile birlikte olunca bu birlikten Galahad doğmuştur. Arthur, gözde şövalyesi ile karısının ilişkisini öğrendiğinde iki tarafın güleri çarpışmışsa da Lancelot Sir Gawain’i öldürünce çatışma sona ermiştir.

ARKADAŞIMIN AŞKISIN: SIR LANCELOT

Lancelot Arthur’un sarayına geri döndüğünde kralın öldüğünü kraliçenin ise rahibe olduğunu öğrenmiş, bir manastıra kapanarak keşiş hayatı yaşamaya başlamıştır. Bir süre sonra da ölmüştür. Söylenceye göre Gölün hanımı Lancelot’a sahibinin aldığı yaraları hemen iyileştirip ona üç savaşçının gücünü veren sihirli kalkanın hediye etmiştir.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • "Unutmam lazım çünkü sen arkadaşımın aşkısın" demiş üstat, keşke dinleseydin Lancelot...

  • Asil bir davranış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun