Eylül 22, 2024

AŞKIN MUCİZEVİ OLUŞUMU

Gece tanrıçası Nyks çok önemli bir tanrıçadır. Bu kadar önemli olmasının sebebi, baştan beri var olan aşkı yaratmasıdır. İnsanlık aşkı zamanın başından beri olumlu bir güç olarak değerlendirdi. Antik Yunanistan’daki yaygın bir inanca göre aşk evrenin oluşumuna belirleyici bir öge olarak katılmıştır. Bunu şair Hesiodos’un Theogonia’sında görebiliriz.

AŞKIN MUCİZEVİ OLUŞUMU

Buna göre çoook eski zamanlarda, henüz tanrılar ortada yokken evrene bir düzensizlik hakimdir. Bu düzensizliğin adı Khaos’tur. Bu düzensiz bütünlükten, türüm diyebileceğimiz bir yolla, Nyks (Gece) ve Erebos (Ölülerin bulunduğu dipsiz boşluk ya da Yeraltı) oluşur. Nyks, Khaos’un kızı, Erebos da oğludur.

Eros yani Aşk ise, Nyks ve Erebos’un çocuğudur. Aşk’ın olmasıyla düzen ve güzellik karmaşanın ve dağınıklığın yerini alır. Eros’tan Ether (Işık) ve Aitheros (Gün) oluşmuştur.

AŞKIN MUCİZEVİ OLUŞUMU

Daha sonra Gaia ortaya çıkmıştır. Gece’den ve Yeraltından gelen Aşk’ın bir düzen ve güzellik etkeni olarak algılanması anlamlıdır. Aşktan önce her şey karanlıktı, sessizlikti, boşluktu. Aşkın oluşumu gerçek bir mucizedir. Aşk yapıcı gücün simgesi ya da ta kendisidir.

 

Kaynak: Aşkın Diyalektiği, Afşar Timuçin

Yorumlar

  • Güzel hikaye

  • vay be

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun