Eylül 21, 2024

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Roma mitolojisinde Aurora, Yunanistan/ Yunan miyolojisinde Eos, Hyperion ve Thia’nın kızıdır. Güneş tanrısı Helios ve ay tanrıçası Selene’nin kız kardeşi olan Aurora, gökyüzünde uçarak güneşin yükseldiğini müjdeleyen şafak tanrıçasıdır.

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Aurora/Eos, Hemera (gün) olarak da bilinen Astraeus ile evlenerek dört rüzgar tanrısı Boreas (poyraz), Eurus (keşişleme), Notos (lodos) ve Zephyrus (karayel)’u dünyaya getirir. Aynı zamanda sabah yıldızı ve çoban yıldızı diye bildiğimiz Venüs gezegeninin sabah görünen yansımasını doğurur.  

Aurora gökyüzünde uçarken, yanına yaklaştığı takım yıldızları görünmez olur. Her sabah Eos’un arabasını çeken Lampus ve phaeton isimli atlar, okyanusun derinliklerinden gökyüzüne doğru yol alır.

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Şafak tanrıçası, Ares ile birlikte olunca Aphrodite’in kıskançlığının gazabına uğrar. Aphrodite tarafından sürekli aşık olmakla cezalandırılır. Astraeus’tan sonra Orion, Kephalos, Kleitos, Tithonos ve daha fazla isme aşık olur. Eos, aşık olduğu erkekleri kaçırıp başka diyarlara götürür. (Kız kaçırmayı kendi kendine göre çevirmiş bir tanrıça.)

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Cezası yüzünden ayran gönüllü olan Eos, Troyalı Tithonos ile uzun süreli bir aşk yaşar. İlk görüşte aşkı yaşayan Eos, Tithonos’u saraydan kaçırıp Etiyopya’ya (Habeşistan) götürür. Eos, Zeus’un yanına gider ve ölümlü sevgilisi Tithonos için ölümsüzlük diler. Zeus bu dileği kabul eder ve sevgilisi ölümsüz olur.

Tithonos ve Eos’un aşkından Emathion ve Memnon isimli iki çocuk dünyaya gelir. Memnon daha sonra Habeşistan kralı olacaktır.

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Yıllar geçtikçe ölümsüzde olsa insan olduğu için Tithonos yaşlanmaya başlar. Giderek küçülmeye, zindeliğini kaybetmeye başlar. Eos ölümsüz bir tanrıça olarak hep genç kalır. Sevgilisi için ölümsüzlük dilerken, gençlik dilemeyi unutan Eos, hata ettiğini zamanla anlar. Sevgilisinin bu haline dayanamayan Eos, onu bir çekirgeye dönüştürür.

AŞKTAN AŞKA KONAN ŞAFAK TANRIÇASI: AURORA

Sonrasında oğlu Memnon’u Troya’da kaybeder. Sabah bitkilerin üzerine düşmüş olan çiy, efsaneye göre Eos’un Troya’da ölen oğlu Memnon için akıttığı gözyaşlarıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun