Eylül 22, 2024

ATEŞTEN GÖMLEK: ZERDÜŞT

Zerdüşt, İranlıların baş tanrısı Ahura Mazda’nın şerefine derlediği ilahilerden tanınır. İranologlar hangi tarihlerde yaşadığı konusunda farklı görüşler bildirirler.  Getirdiği reformlarla özellikle çağdaşlarının tanrı inancı üzerinde tartışılmaz bir etkisi olmuştur. Ona göre kozmos iyiyle kötünün çarpıştığı bir savaş meydanıdır ve inananlar günah ve arınma bağlamında ya iyinin ya da kötünün yanında yer alarak bu çarpışmada saflarını belirlerler.

ATEŞTEN GÖMLEK: ZERDÜŞT

Birçok antik tanrı inancında sözgelimi hasadın bereketli olması için, kurulan diyaloğun göstergesi olarak bir tanrı kültüne kurban sunulurken, Zerdüşt, gerçek inananın sosyal zaaflarını gidermeye çalışması ve yalan söylememesi gerektiğini savunur. Bu prensipler Pers hükümdarları hakkında yazılmış metinlerde de sık sık vurgulanır. Aynı zamanda gerçek inananların, kurban hayvanlarına gaddarca davranılmasının da karşısında durmalarını öğütler.

ATEŞTEN GÖMLEK: ZERDÜŞT

İnsan ateşten bir gömlek giyinmiştir ya bahşedilen cennetin güzelliklerine kavuşacaktır ya da yaşamını gerektirdiğince sürdürmemiş ise cehenneme uzanan zorlu yolu kat edecektir. Her şey “hakikat” ya da “adalet” anlamına gelen aşa sahibi olabilmekten geçmektedir. Perslerin arta olarak telaffuz ettiği “adalet ve hakikatin krallığını yöneten” anlamına gelen Artakhşaça, Artakserkses’inki gibi isimlerde olduğu gibi farklı formlarda kullanılırdı.

ATEŞTEN GÖMLEK: ZERDÜŞT

Kaynak: Dünya Mitolojileri

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun