MACUİLXOCHİT
Adının anlamı beş çiçek veya çiçeklerin kaynağı anlamına gelen Macuilxochit, bir diğer adıyla Xochipilli, oyunlarda şans getirdiğine inanılır. Refah ve talih tanrısıdır. Zapotecler Macuilxochit’i ağzında kelebeğe benzeyen bir desen ve büyük bir kuş gagasının içinden dışarı bakan çok renkli suratla tasvir ederler.
Macuilxochit’in anısına büyük bir ziyafet verilir. Bu ziyafetten sonra sağlam bir oruç tutulur. İnsanlar tanrıyı temsil eder gibi kendilerini tanrıyı simgeleyen mücevherlerle süsler. Davul etrafında neşeyle dans eder şarkı söylerler. Hayvanların kanları ve pastalar tanrıya sunulur. Bu uygulamaların sonunda tanrıya insan kurban edilir. Toplumun önde gelenleri kurban edilmeleri için kölelerini törene getirir. İnsan kurban edildikten sonra da tören son bulur.
METZLİ
Meksika’nın ay tanrıçası olan Metzli’nin bir diğer adı Yohualticitl (gecenin kraliçesi)’dir. Metzli’nin 2 evresi vardır. Birincisi: Hasat zamanının koruyucusu ve ekinlerin büyütücüsü olandır. İkincisi ise rutubet, soğuk, pis hava, hayalet ve gecelerin karanlığında görünen gizemli şekilleri ve gece sessizliğini getirendir.
Tarım seviyesinde olan insanlar için ay, hasat zamanını temsil eder. İlkel toplumlarda su ayla ilişkilendirilir. Bu yüzden Metzli suya da hakimdir.
Cüzzamlı Nanahuatl’ı ateşe atan Metzli’dir.
TLAZOLTEOTL
Gübre tanrısı olan Tlazolteotl’a Tlaelquani (pislik yiyici) veya toprak tanrıçası da denir. Tlazolteotl’un günahları yok edebilme özelliği vardır. İnsanlar, tanrıçanın rahiplerine gidip günah çıkarır ve günahlarının bağlanmasını isterler. Meksikalılar için günah dışkıyla özdeşleştirilir.
Günah çıkarmak sadece ahlaka aykırı günahlar için uygulanabilir. Tlazolteotl, günah çıkarmanın tanrıçası ve aynı zamanda arzu ve zevkin de efendisidir.
Günah çıkarmak isteyen kişi halı, tütsü, kopal reçinesi ve tahta parça bulması gerekir. Eğer günah çıkaracak kişi üst düzey bir soyluysa rahibi evine davet eder ama halktan biriyse günah çıkarma rahibin yaşadığı yerde gerçekleşir.
Tütsü yakıldıktan sonra günah çıkarmak isteyen kişi dua eder, sonrasında rahip töreni tamamlar. Günah çıkaran kişi dünyevi işlerin tanrıçaları için verilen ziyafette, Ixcuiname denilen Ciuapipiltin tanrıça dünyaya geldiğinde 4 gün boyunca oruç tutar. Ixcuiname’nin ziyafet gününde söğüt dikenleriyle dilini kurban eder. Eğer bu yeterli gelmezse kulaklarını da kurban eder. Diline agave bitkisi sürer ve omuzlarını yaralar. Günahları çok ciddi değilse daha uzun süre oruç tutar.
Sadece yaşlılar ‘in eneribus’ denilen evliliğin kutsallığını bozan günahlarını itiraf ederler. Çünkü bu günahların cezası ölümdür. Gençlerin erken yaşta bu cezayı almamaları için bu günahları itiraf etmemeleri rahip tarafından önerilir.
CHALCHİHUİTLİCUE
Adı zümrüt elbiseli kadın anlamına gelen Chalhihuitlicue, Tlaloc’un karısıdır. Meksika’daki sakalar ve meslekleri suyla ilgili olanlar bu tanrıçaya taparlar. Tanrıçanın kıyafetleri kendisine özgü ve ilgi çekicidir. Kıyafetlerinin kenarında su bitkileri vardır. Boynunda ucunda altın olan değerli taşlardan oluşan bir kolye vardır. Başında yeşil tüylerden ve mavi kağıttan bir taş vardır. Kaşları turkuaz rengindedir. Kıyafetleri de deniz duyu gibi yeşil ve mavi renktedir. Sol elinde su bitkilerinden bir tane vardır. Sağ elinde de yağmurun geldiği 4 ana yönü simgeleyen, üzerinde haç olan bir vazo taşır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız