Eylül 19, 2024

AZTEK MİTOLOJİSİ TANRILARI (III)

IZTLİLTON

Adı küçük siyah olan anlamındaki Iztlilton, Meksikalıların ilaç ve iyileştirme tanrısıdır. Refah ve talih tanrısı Macuilxochitl’in kardeşi olarak anılır. Boyanmış panolarla yapılmış bir tapınakta tapınılır.Bu tapınak görüntüsüyle ilkel büyücü-doktor ya da şaman çadırından evirilmiştir. Tapınakta tlilatl (siyah su) denilen su kapları bulunur. Bu kaptakiler hasta çocuklara verilir. Bu çocukların ebeveynleri tanrıya ziyafet sunarlar.

Tanrının putu baba tarafından eve götürülür, put etrafında dans edilir ve kendisine adak sunulur. İnanışa göre; Iztlilton ziyafeti verenlerin bahçeye bıraktıkları pulque kavanozlarını açar. Eğer bu kavanozlar kötü durumdaysa ev sahibinin ahlaksız bir hayat sürdüğü anlaşılır. Bu durumda rahip, onunla dalga geçen arkadaşlarından saklanabilmesi için bir maske verir.

AZTEK MİTOLOJİSİ TANRILARI (III)

OMACATL

Adı iki kamış anlamına gelen Omacatl, şenlik ve mutluluk tanrısıdır. Genelde hedonistler ve zenginler tarafından tapınılır. Muhteşem ziyafetlerle kutlanır. Tanrının putu etkinliklerin düzenlendiği odaya yerleştirilir. Bu törenlerde ev sahibi bir kusur işlerse Omacatl’ın görüneceği ve ev sahibini azarlayacağı ve ev sahibini yalnız bırakacağına inanılır. Sonrasında da sara hastalığına benzeyen korkunç bir hastalık bütün davetlilere yayılır.

Omacatl’ın ziyafetinden önce mısır hamurundan koca bir kemik yapılıp, bu kemik tanrının kemiğiymiş gibi davranılır. Omcatl’ın putunun mide bölgesinde bir boşluk bırakılır ve boşluk yemeklerle doldurulur. Omacatl çömelmiş şekilde tasvir edilir. Siyah ve beyaza boyanır, taçla süslenir. Bazen çiçekli bir pelerin takar ve asa taşır.

AZTEK MİTOLOJİSİ TANRILARI (III)

OPOCHTLİ

Adı solak anlamına gelen Opochtli, balıkçıların ve kuş yakalayanların tanrısıdır. Nesiller boyu bataklıkta yaşayan ve gölden balık yakalayıp, kapana takılan kuşlarla yaşamlarına devam eden Aztekler için çok önemli bir tanrıdır.

Azteklere göre Opochtli balıkları yakalamak için zıpkın, üç dişli çatal, olta ve kuş ağlarını icat etmiştir. Opochtli anısına octli isimli bir alkolün tüketildiği özel bir ziyafet düzenlerler. Ziyafetten sonra bir geçit töreni düzenlenir. Törende kendilerini tanrıya adamış yaşlılar yürür.

Opochtli, siyaha boyanmış bir insan olarak betimlenir. Kafasına yerel vahşi kuşların tüylerinden gül şeklinde kağıttan taç takar. Betimlemelerde dizlerine kadar yeşil kağıtlarla kaplı ve beyaz sandalet giyer. Sol elinde çiçeğin ortası haç şeklini alan beyaz bir çiçek olan kırmızıya boyanmış bir kalkan vardır. Sağ elinde ise kupa şeklinde mızrak vardır.

AZTEK MİTOLOJİSİ TANRILARI (III)

YACATECUTLİ

Tüccar sınıfındaki seyyahların koruyucu tanrısıdır. Seyyahlar tanrıya ibadet ederken tahta çıtalarını bir araya getirip üzerlerine burunlarından ve kulaklarından kan akıtır. Yacatecutli’nin sembolü seyyahların sopasıdır. Bu sopaya dua edilir, çiçek ve tütsüler sunulur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AZTEK MİTOLOJİSİ TANRILAR serisi kaynak:

Lewis Spence- Aztek Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

OPPOSITION: SATURN

OPPOSITION: SATURN

GRAVITATIONAL ATTRACTION DISRUPTING LIGHT FROM GALAXIES: ABELL 370
ÜRKÜTÜCÜ SİLÜET GİBİ: GAZ VE TOZ SÜTUNU
ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun