Eylül 21, 2024

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

Rusya halk tiyatrosu, Rus kukla tiyatrosunun temel kahramanı olan Petruşka, ‘Petrushka’ olarak da bilinir. Petruşka, koca burunludur ve kırmızı sivri bir şapka ve aynı renkte giyinmiş bir soytarı görünümündedir.

Petruşka, Rusça’da ‘maydanoz’ anlamına gelir. Petruşka karakterinin ilham kaynağının İtalyan asıllı olan ve saray soytarısı olan Pietro-Mira Pedrillo olduğu düşünülmektedir. Pietro-Mira Pedrillo, Çariçe Anna Ioannovna’nın saray soytarısıydı.

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/04/24/petruska/

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

RUS MASALLARINDA PETRUŞKA

Petruşka, bir beyaz güvercininin hayatını bağışlar ve bu sayede büyük bir servet ve makam sahibi olur. Her gün ormanda Çar’ın sofrası için yaban hayvanları avlar. Bir gün bu avdan eli boş dönmek üzereyken gördüğü bir beyaz güvercini yaralar. Hayvanı yerden kaldırmak için yanına gittiğinde güvercin dile gelir ve Petruşka’dan canını bağışlamasını ister. Eğer kendisinin canını bağışlarsa Petruşka’yı ödüllendireceğini söyler.

Petruşka güvercini alıp kulübesine götürür. Güvercini pencere kenarına uyuması için bırakır.

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

Masal bu ya pencere kenarına güvercini koyarken, kanadına dokunduğu güvercin aniden Rusya’nın en güzel kızına dönüşüverir. Güvercinden güzeller güzeli bir kıza dönüşen ‘Maşa’, Petruşka’yla evlenir. Petruşka’ya 100 rublelik ipek topları almasını söyler. Bir gecede ipekleri örerek dünyanın en güzel halılarına dönüştürür. Bu sayede Petruşka bir günde 5bin ruble kazanır.

100 rubleden 5 bin rubleye, vay arkadaş…

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

Halıları Çar’ın sarayı için alan saray danışmanı, Petruşka’nın eşi Maşa’yı görünce güzelliğinden çok etkilenir. Saraya döndüğünde Maşa’nın güzelliğinden uzun uzun bahsedince, Çar Petruşka’nın ortadan kaldırılmasını ve Maşa’nın kendisine getirilmesini emreder.

Saray danışmanı Petruşka’nın ölmesi için onu sırasıyla Ölüler Diyarına Çar’ın babasını görmeye, Üçüncü Dokuzuncu Krallığa konuşan kedi Bayun’u getirmeye ve Bilinmeyen Diyar’a bilinmeyen bir şeyi almaya gönderir. Petruşka, Maşa’nın verdiği tavsiye ve sihirli eşyalar sayesinde tüm bu gönderildiği yerlerden sağ salim dönmeyi başarır.

BİR CAN BAĞIŞLA DÜNYAN DEĞİŞSİN: PETRUŞKA

Petruşka’nın ölmesini sağlayamayan saray danışmanı en son kaba kuvvete başvurur. Petruşka’yı öldürmeleri için 10 adam gönderir. Sonrasında da tüm ordusunu gönderir. Petruşka, Bilinmeyen Diyardan aldığı sihirli bir sopayla orduyu tek başına yok etmeyi başarır. Hatta sihirli çalgısı gusliyi çalarak donanmayı perişan eder.

Petruşka’nın gücüne şaşıran Çar, pişman olur ve saray danışmanını öldürür. Sonrasında da Petruşka ile iyi birer arkadaş olur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun