İran mitolojisine göre lale, bir yaprağın üzerindeki çiy tanesine düşen yıldırım sonucu alev almasıyla ortaya çıkmıştır.
Güzelliği ve ilkbaharı temsil eden lale, edebiyatta, şiirde aşığın kalbindeki yarayı, yüreğin dağlanmasını sembolize eden lalenin kırmızılığıysa sevgilinin üzerinde ben olan yanağını simgeler. Bu da lalenin yıldırım ateşinden doğumuna atıftır.
Tasavvuf inanışında kadehe benzemesinden ötürü lale, ilahi sırları taşıyan kalbi ve şarap kadehini simgeler. Bir rivayete göre Adem, cennetten kovulduğu zaman öyle çok gözyaşı dökmüştür ki onun kanlı gözyaşları sonunda lalelere dönüşmüştür.
İslami gelenekte lale Allah’ın yolundan ayrılmayan ve tüm sıkıntılara karşı imanla direnen inananları simgeler. Osmanlı dönemi bir devre de adını vermiş lale, camilerde yaygın bir süsleme olarak görülür. İnanırlar için lale kutsiyet taşır İslam’da Allah’ın sembolü olan hilal ile lale yazım açısından benzeştirilir.
Cenazelerde de sembolik olarak yer verilen bir çiçektir. Bunun yanında lale kederli kalbin de simgesidir. Ayrıca bronz çağlardan itibaren Kuzey Afganistan’da lale bayramı kutlandığı bilinmektedir.
Yorumlar
İnsanlık tarihinin en ilginç olaylarının birkaç tanesinin merkezindeydi lale
küfretmemeliyim küfretmemeliyim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız