Mısır mitolojisinde scarab böceği (bok böceği) ile özdeşleştirilen Khepri, Mısırlıların önemli tanrılarındandır. Bok böcekleri yumurtalarını yerleştirmek için çıkardıkları dışkılara yerleştirir. Gübreden oluşturduğu topa yumurtasını yerleştirir ve yuvarlar. Bu yuvarlayış güneşin doğuşuna ve batışına benzetilir. Bu sebepten de Khepri’nin her sabah ve akşam güneşi bu şekilde taşıdığına inanılır.
Güneşi her gün bu şekilde taşıması Khepri’nin yeniden doğum ve yaradılışın simgesi haline getirir. Bu yüzden mumyaların göğüs kısmına bok böceği biçiminde tılsımlar konur. Yani anlayacağınız bok böcekleri Mısırlılar için tılsım olacak kadar önemlidir.
Bu kadar önemli bir tılsım olan bok böcekleri takılarda da yer alır. Önemli ve değerli taşlardan yapılan bok böcekleri altın yüzüklere, boyunluklara yerleştirilir.
Bok böceklerinin güneş ve gökyüzü ile olan bağlantısından dolayı kanatları açık ve başı önde olarak tasvir edilir. Aynı zamanda güneşi temsil eden kırmızı bir daire içinde tasvir edilir.
Khepri de bazen bok böceği bazense bok böceği başlı olarak tasvir edilir.
Khepri’nin adı ‘var olmak’ anlamına gelmektedir. Sonrasında güneş tanrısı Ra önem kazanınca, Khepri sadece Ra’nın güneşin doğuşunu oluşturan yönü olarak tanımlanır.
Adının anlamı ‘dönüşüm’ ve ‘dönüşmek’ anlamlarına da gelir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız