Eylül 21, 2024

BÜYÜCÜ MERLİN

Büyücü Merlin (Keltçe Myrddin), Geoffrey de Monmouth’un Britanya Krallarının Tarihi adlı eserinde Kral Arthur’un akıl danıştığı güçlü bir büyücünün adı olarak geçmektedir.

Geoffrey’nin yarattığı Merlin karakteri sonradan en az Arthur kadar popüler olmuş, hakkında büyücülüğü yanında simyacı, hokkabaz hatta bir çeşit peygamber olduğuna dair yeni söylenceler yaratılmış, farklı bakış açılarıyla farklı Merlin portreleri tasvir edilmiştir. Genelde Merlin’in bir çeşit incubus ile ilişkiye giren ölümlü bir kadının oğlu olduğu, büyü ve entrikaları sayesinde Arthur’un kral olmasını sağladığı kabul görmektedir. Geleneksel öykü ise Merlin’in Uther Pendragon ile Cornwalllı İgraine’in buluşmasını sağlayarak Arthur’un doğumunu bizzat ayarladığı, sonrasında ise zamanı geldiğinde tahtın yasal varisi olarak ilan edeceği çocuğu yetiştirmesi için gizlice Sir Ector’a vermesi söz konusudur.

BÜYÜCÜ MERLİN

Söylenceye göre Merlin, Arthur döneminden önce Vortigern adlı bir komutana inşa ettiği kalenin geceleri neden yıkıldığını keşfetmesine yardım etmiştir. Merlin komutana toprağı kazmasını söylediğinde yeraltında bir mağarada savaşan bir çift ejderha olduğunu görülmüş, bunların gelecekte Britanya tahtına geçecek iki büyük kral olan Uther ve Arthur’u sembolize ettiği anlaşılmıştır. White’ın anlatısında Merlin hayatının son günlerinden Nimue (veya Viviane) adlı bir büyücü kadın tarafından baştan çıkarılmış, kadın tatlı dilini kullanarak Merlin’in büyücülük sırlarını öğrendikten sonra adamı bir ağaç veya mağara içine hapsetmiştir. Böylece Arthur’un krallığının üzerine kara bulutlar çöktüğü zaman kral Merlin’in desteğinden yoksun kalmıştır. İnanışa göre büyücü burada ölmüştür ya da Arthur’un yeryüzüne döneceği güne dek orada hapis kalacaktır.

BÜYÜCÜ MERLİN

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun