Eylül 21, 2024

ÇATIŞMADAN BESLENENLER...

Mısır evren anlatımlarında tanrıların birbirleri ile çatışmaya ihtiyacı yoktur. Tüm panteonun görev dağılımları yapılmış, evren ve insanlar uyum içinde yönetilmektedir. Ta ki Nil nehrinin taşkınları, savaşlar ve hanedanlık içinde taht savaşları çıkana kadar. Seth...

Seth ile Horus arasındaki düşmanlık bedenlerini eksik bırakacak kadar çatışmalarla doludur. Düşmanlığın başlangıcı ise Seth'in kardeşi Osiris' i kandırıp bedenini parçalara bölmesi ile başlar. Daha sonra Osiris'in oğlu adalet ve İyilik timsali Horus intikam alır.

ÇATIŞMADAN BESLENENLER...

Horus ile Seth arasındaki çatışma ikiye bölünen bir bütünün par­çalarının birbiriyle yeniden birleşmeye çalışması şeklinde yorumlanır. Seth varolana kadar inananlar için ilahlar dünyasında her şeyin iyi ve doğru gitmesi hiç çekici değildir. Çatışma ile beslenmesi gerekir.

Seth'in kötülüğü temsil etmesinin bir diğer sebebi ise tamamen politiktir. Horus Aşağı Mısır'ın kutsal tanrısı, Seth ise Yukarı Mısır' ın kutsalıdır. Seth ku­rak çölleri, Horus ise kara toprağı ya da verimli Nil'i temsil eder.

ÇATIŞMADAN BESLENENLER...

Mısırlılar için siyah, Nil'den gelen alüvyonlu düzlükler, verim ve hayat veren renktir. Osiris ya da Horus...

Kızıl ise kızgın kavurucu sıcak yani kötülüktür. Seth'in rengi tabi ki kızıldır. Hatta tasvirlerde kızıl saçlı insanlar ordusu kötülüğün efendisi Seth'e hizmet eder biçimde betimlenir. Plutarkhos anlatımlarında kızıl saçlı insanların mistik törenlerde kurban edildigini aktarır. Ölüm arınma ve kızıl...

ÇATIŞMADAN BESLENENLER...

Her iki tanrının da savaşı birer organlarını kaybetmek ile sonuçlanır. Seth erkekliğini Horus ise gözünü... Mücadelenin bitirilmesi ise yine insan zekası ile sağlanır. Çatışma sonlanmalı ve tanrıların gücü bir elde toplanmalıdır. Kral Kültü... Krallar özellikle taht giyme törenlerinde ve yıllık kutlamalarda yanlarına Seth ve Horus'u alır. Tanrısal doğa kral üzerinden hayat bulur.

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun