Kasım 24, 2024

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

Neredeyse tüm kültürlerde bir insan veya nesnenin ancak bir ismi oldukça var olduğuna, adının yok olmasının o nesne ve veya insanın yok olmasına sebep olacağına inanılmaktadır. Örneğin Sümer mitolojisinde Tanrı Enki önce her şeyi adlandırmış ardından yaratmıştır.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

TÜRK MİTOLOJİSİNDE İSİM KOYMA GELENEĞİ

Türk mitolojisinde de kişiye verilen ismin o kişinin varlığını en iyi şekilde ifade etmesi gerektiğine inanılmaktadır.Kişi dikkate değer bir başarı veya yiğitlik gösterdiğinde onuruna bir şölen düzenlenmekte ve Obanın beyi veya diğer büyükleri tarafından kendisine yeni bir isim verilmekteydi. Dede Korkut kitabında bir boğayı boynuzlarından tutup yere çalan yiğide Boğaç Han adı verilmesi bu geleneğe örnek olarak gösterilmektedir. Şölenden sonra ad koyan Korkut Ata ya da Oğuz Beyleri “Bu ad bu yiğide kutlu olsun!” diyerek dua etmekteydi.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

ÇEŞİTLİ DİN VE KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

Pek çok kültürde isimlerin insanları birbirinden ayırmaya yaramanın ötesinde doğan bebeğe konulmasından itibaren onun kişilik ve geleceğini etkileyeceğine de inanılmaktadır. Sih geleneğinde yeni doğan çocuğa isim koymak için düzenlenen törende kutsal kitap Guru Granth’tan rastgele bir sayfa açılarak sol sayfanın ilk kelimesi anne ve babaya gösterilir, ebeveynlerden bu kelimenin ilk harfiyle başlayan bir isim seçmesi istenirdi. Seçilen ismin sonuna erkekler için singh (aslan) kızlar için kaur (prenses) kelimeleri eklenmektedir. Bazı ilkel kabilelerde doğum sırasında değil ancak ergenlik çağına gelen çocuklara kişilik özellikleri ve becerilerine göre uygun yeni bir isim verilerek geleceğinin etkileneceğine inanılmaktadır.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

Ölmüş ataların isimlerinin yeni doğan çocuklara takılması da ataların beceri, olumlu kişilik özellikleri hatta hatıralarının yaşatılmasına hizmet edeceğine inanılmaktadır. Kutsal isimlerin seslendirilmesi yasak olduğundan gizli tutulması âdetinin yanı sıra bazı ilkel kabilelerde kendilerine büyü yapılmasında malzeme olarak kullanılmasın diye tanımadıkları kişilere isimlerini söylememe geleneğine rastlanmaktadır.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDE İSİM KOYMA GELENEKLERİ

Bazı kültürlerde ise ölümü yaklaşan yaşlı insanların Azrail’i kandırmak amacıyla ismi değiştirilmektedir. Türk inanışında çocuğu ölen aileler bir sonraki çocuğu doğduğunda ona “Adsız” adı verir, Tanrıların adı olmadığı için zaten var olmayan bir canı almayacağı düşünülürdü.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Sadece bizde yokmuş isim koyma geleneği

  • İsim bazen insanın kaderi bile olabiliyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DAHA PARLAK HALE GELEN: FU ORIONIS
NADİR SPİRAL GALAKSİLERDEN: UGC 10043

NADİR SPİRAL GALAKSİLERDEN: UGC 10043

HUBBLE'IN EN BÜYÜK MOZAİK GÖRÜNTÜLERİNDEN: 30 DORADUS
SÖYLENTİ VE DEDİKODU TANRIÇALARI

SÖYLENTİ VE DEDİKODU TANRIÇALARI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun