Eylül 21, 2024

CİSİMLEŞMİŞ ŞEYTAN: KOSCHEI

Koschei (Eski Kemikler) Slav mitolojisine ait bir efsanenin kötü ruhlu, tanınmış bir karakteridir. Baba Yaga gibi ona da şeytanın cisimleşmiş hali olarak bakılır. Savunmasız genç kızları kaçırmak gibi bir alışkanlığı olduğundan ve onu öldürmenin neredeyse imkânsız olduğuna inandığında bu iskelete benzer figürden çok korkulur.

Koschei hakkında en çok bilinen hikayelerden biri, kaçırdığı kocasını kurtarmak için yılmadan kendisini takip eden cesur bir savaşçı kraliçeyle karşılaşıp dengini bulmasını anlatır.

CİSİMLEŞMİŞ ŞEYTAN: KOSCHEI

Bir zamanlar Ivan adli genç ve yakışıklı bir prens kırlarda ata binerken cesetlerle dolu bir savaş alanına rastlar. Biraz araştırma yapınca bu askerlerin, savaşçı kraliçe Marya Morevna'nın yakalayıp yendiği Ölümsüz Koschei'nin ordusundan olduklarını anlar. Ivan çok geçmeden kraliçenin kendisiyle de karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Evlenerek Marya Morevna'nın sarayına gider ancak bir süre sonra kraliçenin başka bir savaşa katılması için gitmesi gerekir. Saraydan ayrılmadan evvel lvan a bir odada duran kilitli bir dolabı göstererek burayı asla açmamasını sıkı sıkı tembih eder.

CİSİMLEŞMİŞ ŞEYTAN: KOSCHEI

Marya Morevna gittikten sonra Ivan dolabın içine bakma isteğine daha fazla direnemez ve anahtarı bularak dolabın kapağını açar. İçerde bir direğe zincirlenmiş, su diye yalvaran yaşlılıktan buruşmuş bir adam vardır. Ona acıyan Ivan biraz su verir. Adam suyu içer içmez zincirlerini kırar ve lvan'ı da alarak saraydan kaçar. Marya Morevna olanları öğrenince kocasını kurtarmak için atına binip onları aramaya başlar. Ancak Koschei onu beklemektedir ve kraliçe ona saldıramadan o kraliçeyi parçalara böler. Ancak Marya Morevna'nın kılık değiştirici ağabeyleri -şahin, kuzgun ve kartal- parçalanmış bedenine hayat suyu serperek onu yeniden diriltmişlerdir. Koschei Ivan'la birlikte ışık hızıyla giden atına binip ortadan yok olur.

CİSİMLEŞMİŞ ŞEYTAN: KOSCHEI

Marya Morevna, Koschei'nin atını yakalayabilecek kadar hızlı atların sadece bir kişide, cadı Baba Yaga'da olduğunu bilmektedir. Kralice cadını yanına koşar, cadı ona Koschei'yi takip etmesi hayal gibi görünen çelimsiz bir tay verir. Ancak Marya Morevna ona bindiği anda tay mucizevi şekilde müthiş bir ata dönüşerek kısa bir süre sonra Koschei'yi yetişir.

Ivan'ı kaptığı gibi atını geriye döndüren Marya Morevna kaçmaya başlar, tabii Koschei de peşinden. Ormanlar içinde peşi sıra giderlerken Koschei'nin atının ayağı bir taşa takılır ve binicisini yere atar. Geri dönen Marya Morevna kılıcını alarak Koschei'yi öldürür ve sonsuza dek ondan kurtulmak için de onu yakar. Daha sonra çift saraylarına döner ve o andan itibaren huzur içinde yaşarlar.

CİSİMLEŞMİŞ ŞEYTAN: KOSCHEI

Marya Morevna ve Ivan hayli kolay anlaşılır figürlerdir ancak Koschei dikkate alınması gereken bir karakterdir. Bazı versiyonlara göre ruhunu bedeninden ayırdığı ve başka bir yere sakladığı için ölümsüzdür. Ruhu bir yumurtanın içindeki iğnededir. Yumurta da demirden bir sandığın içindeki bir yabani tavşanın içindeki ördeğin içindedir. Demir sandık bir adadaki bir meşe ağacına saklanmıştır. Koschei'yi ölümsüz yapan da işte bu koruma katmanlarıdır. Örneğin eğer tavşan kesilirse ördek uçacaktı. Ancak bazıları eğer yumurta Koschei'nin kafasına vurarak kırılırsa onun öleceğini söylemektedirler. Diğer kaynaklarsa Koschei'yi gerçekten öldürmek için bedeninin yakılması gerektiğini öne sürmektedirler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun