Slav mitolojisinde ormanın derinliklerinde yaşayan, çocukları kaçırıp yiyen zalim cadı Baba Yaga, Cazi Baba olarak da bilinir. Baba Yaga, havan veya demir kazanın içinde havada uçarken bir eliyla havan tokmağını dümen gibi kullanır. Diğer eliyle ise huş ağacından yapılı bir çalı süpürgesi taşır.
Baba Yaga, iskelet gibi zayıf, kemik yüzlü, demir dişli ve uzun burunlu olarak tasvir edilir. Baba Yaga, geçtiği yerlerde fırtına oluşturur. Ormandaki hayat çeşmesini koruduğuna inanılan Baba Yaga, gövdesinden henüz yeni ayrılmış olan ruhları yutmak için ölüme eşlik eder.
Baba Yaga’nın tavuk ayakları olan ahşap bir kulübesi vardır. Kulübenin etrafında kurbanlarının kafatasları dizilidir. Kulübesine uğrayan istenmeyen misafirlerden saygısını kazananlara hediye ve tavsiyeler verir. Fakat istenmeyen misafirleri de midesine indirir.
Rusya, Ukrayna, Bulgaristan’da Baba Yaga olarak bilinen cadı, Polonya’da Baba Jaga; Sırbistan ve bosna’da Baba Roga; Romanya’da Baba Kloanta olarak bilinir. Masalların konusu ve içeriği bölgesel farklılıklar gösterir.
Örneğin Macar folklorunda baba adıyla bilinir. Başlarda iyi kalpli bir peridir. Sonrasında cadıya dönüşür. Çek folklorunda ise kadın yüzlü, domuz gövdeli ve at bacaklı bir yaratıktır. Bir mağarada yaşar ve onu gören insanların gözleri kör olur.
Yorumlar
Yazık olmuş o çocuklara
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız