Mısır mitolojisindeki en önemli tanrı olan Ra, bir diğer adıyla Re, güneş tanrısı ve güneşin kişileştirilmiş formudur. Ra, kendisini dünyayı çevreleyen başlangıç denizi üzerindeki adadan yaratır. Sonrasında hava (Şu) ve nemi (Tefnut) yaratır.
Gündüz güneşin doğup gece güneş battığı için Mısırlılar Ra’nın geceleri ölüp gündüzleri yeniden dirildiğine inanırlar.
Yaratıcı tanrı olarak görülen Ra, Mısır’ın ilk kralı olarak görülür. 4. Hanedan döneminde Mısırlılar Ra’nın oğlu olarak görülür. Hatta firavunun soyunda doğan her çocuk Ra’nın bedenleşmiş formu olarak görülür.
5.hanedan döneminde Ra’nın yerini Osiris alır. Seth, Osiris’i öldürerek onun yerini almaya kalkışır. Bunun üzerine Horus ve Seth, Ra’nın hakemliğinde Mısır tahtı için mücadele eder. Mücadeleyi Horus kazanır ve Re-Horus adını alır.
6.hanedan dönemine gelindiğinde ise Osiris yüceltilerek Ra’nın özellikleri ona devredilir.
Ra’nın kendini yaratmasına rağmen bazı kaynaklarda tanrıça Neith’in, Ra’nın annesi olduğu iddia edilir. Ayrıca Ra’nın bir eşi olmamasına rağmen Hathor, Tefnut, Sekhmet ve Maat eşi olarak görülür.
24 ayrı görünümü olduğu iddia edilen Ra, çoğunlukla şahin başlı insan formunda tasvir edilir. 24 formunda da başında mutlaka güneş diski bulunur.
Mısır’da tanrı yaşam ve ışıktır. Bu en iyi şekilde güneşle temsil edilir. Çünkü güneş dünyayı ısıtır, fotosentez yapar ve bu sayede enerji verir. Bu da insanların Ra’yı anlamasına yardım eder.
Ra her zaman tek tanrı olarak görülmüştür. Mısır’daki çok tanrıcılıkta tanrılar, ayrı ayrı birer tanrı olarak değil de Ra’nın bir parçası olarak görülür.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız