Ocak 11, 2025

CÜCELER CÜCELEER

Başta Hint-Avrupa kökenli halkların ki olmak üzere pek çok halkın mitolojisinde bahsi geçen cüceler, mağaralar, yeraltı veya ağaç kovuklarında yaşayan insana benzer, kısa boylu varlıkların adıdır.

CÜCELER CÜCELEER

Genellikle sakladıkları bir hazinelerinin olduğuna, madencilik ve demircilikle uğraştıklarına inanılırdı. Eski Mısır tanrısı Bes ve Ptah, Babil kralı Nebukhadnezzar, Alman folklorunda Kobold, Yunan mitolojisinde Pygmies, İngiltere’de Brownie ve Dwarf İrlanda’da Leprikon, Polinezya’da Menehune, Endonezya’da Egu Gogo, İskandinavya’da Tomte, Eski Yüksek Almanca Twerwf Anadolu Türklerinde cüce olarak adlandırılmaktadırlar.

CÜCELER CÜCELEER

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE CÜCELER

Ymir’in etinden kurtçuk olarak türemiş kısa ve çirkin tasvir edilen yarı tanrıların adı olup, bilgelik, demircilik, madencilik ve işçilik ile ilişkilendirilmekteydiler. Ayrıca, tanrıların gökyüzünü yaratırken dört ana yöne dört ayrı cüce yerleştirdiğine, kayalık alanlarda yaşayan cücelerin tıpkı elfler gibi güneş ışığından hoşlanmayıp geceleri ortalığa çıktıklarına inanılmaktaydı. Aesir ve Vanir tanrıları cücelerle iyi ilişkiler kurmanın sonucu olarak Freyja’nın gerdanlığı Brisingamen, Odin’in yüzüğü Draupnir ve kılıcı Gungnir, Balder’in gemisi Hringhorn, Freyr’in gemisi Skidbladnir, Sif’in peruğu gibi kıymetli eşyaları edinmeyi başarmışlardır.

Manzum ve Nesir Eddalarda bahsi geçen önemli cüceler şunlardır:

Ai, Alfar, Alfreikr (Alberich), Althjofr, Alviss, An, Andvari, Annar, Austri, Baumbur, Bavor, Bivor, Dainn, Davalin, Dolgthasir, Dori, Draupnir, Dufr, Duneyr, Durathror, Durinn, Eikinskjaudi, Fili, Fith, Fjalar, Frosti, Fundin, Galar, Gandalfr, Ginnar, Gloinn, Harr, Hepti, Hljodalfr, Hogstari, Ivaldi, Kili, Litur, Mjodvitnir, Moin, Naglfar, Nain, Nali, Nar, Nibelung, Nipingr, Nordri, Nori, Norori, Nyi, Nyr, Nyradr, Oinn, Ori, Radsvithr, Regin, Sjarr, Skandar, Skirvir, Sudri, Thekkr, Thorinn, Thror, Throrinn, Veigur, Vestri, Vindalfr, Virvir, Vithur, Yingi.

 

İskandinav Mitolojisinde cücelerin kralı olan Alberich’ten daha önce bahsettik. BAKINIZ.

CÜCELER CÜCELEER

Hint Mitolojisinde cüceler: Tavashtri, Vamanat

Slav Mitolojisinde Cüceler: Karliki, Ljeschi, Lychie

Kelt Mitolojisinde Cüceler: Gavida, Goibniu, Govannon, Leprikon, Luchorpan, Luchtaine

CÜCELER CÜCELEER

ÇİNGENE MİTOLOJİSİNDE CÜCELER: ÇİĞNOMANUŞ

Çingene Mitolojisinde Transilvanya ve Polonya Çingenelerinin söylencelerinde mağaralarda yaşayan başparmak büyüklüğünde erkek ve kadınlardan oluşan bir halkın “küçük insan” anlamına gelen adı olup, yüklü miktarda hazinenin koruyucusu olduklarına inanılmaktaydı. Çiğnomanuşlar, kışın ahırlara dadanıp ineklerin memelerini emmekte bu durum süt verimini artırdığına inanıldığından, rahatsız edilmemekteydiler.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Cüceler meğer pek çok kültürde varmış değil mi?

  • Masalların olmazsa olmazı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EN YAKINIMIZDAKİ YILDIZ SİSTEMİ: ALPHA CENTAURİ
ROSETTA'NIN KUYRUKLU YILDIZI: 67P

ROSETTA'NIN KUYRUKLU YILDIZI: 67P

GENÇ YILDILZAR KARANLIK BULUTSULAR

GENÇ YILDILZAR KARANLIK BULUTSULAR

İHANETTEN GERİYE KALAN

İHANETTEN GERİYE KALAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Nefretsiz Korku

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun