Olgoy Korkoy (Moğolca: Олгой-Хорхой, "Olgoy Horhoy"), Moğollar tarafından çölde yaşadığı düşünülen devasa boyutlarda bir solucanı andıran efsanevi bir yaratıktır.
Çöl canavarı olduğuna inanılan bu varlık, bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, Moğol halkının çoğu onun gerçekten var olduğuna inanır. Korkunç bir tırtıla benzediği söylenen bu yaratığın dikenlerle kaplı ve kızıl kahverengi bir dış görünüme sahip olduğu anlatılır. Adının anlamı ise "Bağırsak Solucanı" olarak çevrilebilir.
Olgoy Korkoy'un asit püskürttüğüne veya uzaktan elektrik boşalmasına benzer bir şekilde zarar verebildiğine inanılır. Boyutlarının 2 ila 5 metre arasında değiştiği rivayet edilir. Kumlu ve kurak bölgelerde yaşamayı tercih ettiği, özellikle kum üzerinde kolaylıkla hareket edebildiği anlatılmaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında daha sık görüldüğü, kış aylarında ise yeraltında kış uykusuna yattığı söylenir.
1990 yapımı Amerikan filmi Tremors (Türkiye'de "Yeraltı Canavarı" adıyla bilinir), Olgoy Korkoy efsanesinden ilham alınarak hazırlanmıştır. Filmde, çölde kumun altında hareket eden bir yaratığın neden olduğu korku hikayesi işlenir. Ancak hikâye Nevada, ABD'de geçmektedir. Buna rağmen, filmdeki canavarın boyutları ve diğer pek çok detay Moğol efsanesindeki Olgoy Korkoy ile benzerlik göstermektedir.
Bu yaratık, Türkiye'deki Van Gölü Canavarı efsanesiyle kıyaslanabilir. Ancak temel fark, Olgoy Korkoy'un bir çöl canavarı olmasıdır. Bunun dışında, zaman zaman Moğol medyasını meşgul eden bir konu olarak gündemde yer bulur.
Olgoy Korkoy, başta Dune olmak üzere bir çok filme ve hikayeye konu olmuştur.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız