Pek çok kültürde uzun süre önce evcilleştirilen kedilerle ilgili olumlu ve olumsuz inanışlar bulunmakta, bazı kültürlerde tanrı seviyesine yükseltilen bu hayvan kimi kültürlerde ise uğursuz bir hayvan olarak algılanmaktadır. ABD, İskoçya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin’de bazı renk ve tipteki kedileri görmenin, İtalya’da kedilerin hapşırmasının şans getireceğine inanılırken, İngiltere ve ABD’de siyah kedi görmenin uğursuzluk, Almanya’da hasta yatağına gelen siyah kedinin ölüm getireceğine, Romanya’da ise bir kedinin bir cesedin üzerinden atlamasının cesedin vampire dönüşmesine yol açacağına inanılmaktadır.
MISIR MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Kutsal kabul edilen bir hayvan olup, bir kedi zarar vermenin cezası ölümdü. Kedi besleyen aileler hayvanın ölümünden sonra yas ifadesi olarak kaşlarını tıraş eder, kedi mumyalanır ve cenaze töreni düzenlenirdi. Tanrıça Bat kedi ile ilişkilendirilmekteydi.
HRİSTİYAN MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Orta Çağda kedilerin şeytan tarafından yaratılan uğursuz varlıklar olduklarına inanılmaktaydı. Özellikle siyah kedilerin dişiliğin sembolü ve cadılara eşlik eden bir hayvan olduğuna düşünülmekteydi. Bu yüzden Büyük Perhiz Arifesine denk gelen salı günü siyah kediler yakılmaktaydı.
İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Cücelerin Fenrir’e tasma yapmak için ayak seslerini çaldığı hayvanın adı olup, bu yüzden kedilerin sessiz yürüdüğüne inanılmaktaydı. Ayrıca gençlik elmalarının koruyucusu bereket tanrıçası Freya’nın arabasını siyah kedilerin çektiğine inanılmaktaydı.
YAHUDİ MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Nuh’un gemisindeki fareler veba salgınına sebep olunca, Nuh peygamber tanrıya yardım etmesi için dua etmiş, Tanrı’nın emriyle gemideki erkek aslanın bununa vurunca aslanın hapşırığından ilk kedi çifti ortaya çıkmış ve fare sorunu sona ermiştir. Bununla birlikte Eski Yahudilerin kedilerden pek hazzetmediği bilinmektedir.
İSLAM MİTOLOJİSİNDE KEDİ
İslam öncesi Arapların kedilerden pek hoşlanmadıkları bilinmektedir. İnanışa göre Müezza adlı tekir kedisi Muhammed’in kolu üzerinde uyuya kalınca peygamber kedi uyandırmaktansa gömleğinin kolunu kesmeyi tercih etmiştir. Ayrıca kedilerin alınlarında bulunan M formundaki işaretin peygamberin işareti olduğuna inanılmaktadır. Bir başka söylencede ise bir kedi Muhammed’i sokmak isteyen bir yılanı öldürünce peygamber tarafından sırtı okşanmıştır ki inanışa göre kediler o günden sonra sırtüstü yere düşmemektedir.
ÇİN MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Bir öyküde bir zamanlar konuşma yeteneği olan kedilerin bu özelliklerini insanlara devrettiklerini anlatmaktadır. Ayrıca Li Şou adlı bir kedi tanrının geceleri kötü ruhlara karşı savaştığına inanılmaktadır.
YUNAN MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Tanrıça Demeter ile Artemis kediyle özdeşleştirilmekteydi.
BUDİST MİTOLOJİSİNDE KEDİ
Kedilerden pek hazzedilmemekte olup, bir söylenceye göre hasta Buda’ya ilaç taşıyan fare bir kedi tarafından yakalanıp yutulmuştur.
Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi
Yorumlar
FOTOĞRAFLAR ÇOK TATLI DEĞİL Mİ?
Her kültürde kendilerine yer bulmuşlar
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız