İnsanların evcilleştirdiği ilk hayvan olan balarıları, şifacılıkta antiseptik ve değerli bir besin maddesi olarak kullanılan balı üretir. MÖ 3binli yıllardan beri arıcılık yapıldığı arkeolojik delillerle ispatlanmıştır.
YUNAN MİTOLOJİSİNDE ARI
Zeus, bebekken balarıları tarafından beslenmiştir. Hatta bu yüzden Zeus Melissaios (Arı Adam) olarak anılmıştır.
Apollon’un tapınağı arılar tarafından inşa edilmiştir. Delphi rahibeleri de arı kılığında dolaşırlardı.
Aristaeus, arıcılık tanrısıdır. Ormanda kendisinden kaçan Orpheus’un karısı olan Eurydice bir yılana basarak ölür. Eurydice’nin su perileri olan kız kardeşleri arılarını öldürerek tanrıyı cezalandırmışlardır.
ROMA MİTOLOJİSİNDE ARI
Arıların koruyucusu olan ‘Mellona’ isimli bir tanrıçaları vardır.
MISIR MİTOLOJİSİNDE ARI
Balarıları Ra’nın gözyaşları olarak kabul edilirdi. Tanrıça Neith arılarla ilişkilendirilirdi. Neith için yapılan bir tapınak per-bit (Arıların Evi) adını taşımaktadır.
KELT MİTOLOJİSİNDE ARI
Çarmıha gerilen Hz. İsa’nın gözyaşları arılara dönüşmüştür. Bu şekilde yeryüzüne güzellik getirmişlerdir.
HRİSTİYAN MİTOLOJİSİNDE ARI
Clairvauxlu St. Bernard ve altın ağızlı St. John Chrysostom St. Ambrose’un bataklıkta doğduğuna ve arılar tarafından balla beslenerek büyüdüğüne inanılmaktadır.
CERMEN MİTOLOJİSİNDE ARI
Arılar güneşin sembolü olarak kabul edilmektedir.
BALTIK MİTOLOJİSİNDE ARI
Litvanya panteonunda arıların koruyucusu olan Austeha adında bir tanrıça vardır.
HİNT MİTOLOJİSİNDE ARI
‘Bal özünde doğanlar’ anlamına gelen Madhava lakaplarıyla anılan Vishnu, Krişna ve Indra, lotus çiçeği üzerinde bir arıyla birlikte oturarak tasvir edilmişlerdir.
ANADOLU MİTOLOJİSİNDE ARI
Hitit mitolojisindeki tarım tanrısı Telipinu, bir gün çok öfkelendiğinde hiçbir şeyin büyümesine izin vermez ve hayvanlar yavru doğurmazlar. Bu durum üzerine tanrılar Telipinu’yu aramaya koyulurlar. Fakat bulamazlar. Tanrıça Hannahannah, Telipinu’yu geri getirmek için bir arı gönderir. Arı, Telipinu’yu bulur, sokar ve üzerine balmumu bulaştırır.
AFRİKA MİTOLOJİSİNDE ARI
San halkının anlatımına göre; bir arı peygamber devesi taşır. Çok yorulan arı, peygamber devesini bir çiçeğin üzerine bırakır. Ölmeden önce peygamber devesinin gövdesine bir tohum eker. Bu tohum ilk insanı meydana getirir.
Baganda halkının anlatımına göre; ilk insan Kintu, cennette yaşayan Ggulu’dan kızı Nambi ile evlenmek için izin alır. Ggulu bu evliliği kabul etmek için Kintu’nun 5 sınavdan geçmesini ister. 4 sınavı geçen Kintu’nun, son sınavı Ggulu’nun ineğini bir inek sürüsü içinde bulmasıdır. Nambi, arıya dönüşerek Kintu’nun ineği bulup sınavı geçmesine yardım eder.
Kaynak: https://ozhanozturk.com/2019/01/23/ari-balarisi-mitoloji/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız