Portakal ağacı sembolizminde ağaç bereketli, beyaz çiçekleriyle masumiyeti temsil eder. Bazı kaynaklarda ilk günah meyvesi olan Adem ve Havva’nın tadına baktıkları cennet meyvesi portakal olarak gösterilir. Bunun yanında portakal ağacı iffet ve cömertlik sembolü olarak Bakire Meryem’le de ilişkilendirilmiştir.
Portakal Çin kültüründe önemli bir yer tutar. Çin imparatorları cennet tanrılarına çok miktarda portakal sunardı. Çin yeni yılında akraba ve arkadaşlar arasında yıl boyu bereket ve mutluluk getirmesi için portakal alınıp verilir.
Japonya’da 141 yıl hüküm sürmüş bir kral olan efsanevi Sui-nin bir gün büyük bir kahraman Tajima-mori’yi yanına çağırtır ve onsan “ebedi hoş kokulu ağacı” bulmasını ve bu kutsal ağacın meyvesini kendisine getirmesini ister. Tajima-mori hemen yola çıkar ve bir zaman sonra arayışının sonuna gelerek “ebedi hoş kokulu ağacı” bulur. Ağacın meyvesinden kopartarak ülkesine döner. Ancak kutsal kral Sui-nin ölmüştür.
Tajima-mori elindeki meyveyi ikiye böler. Bir parçasını Büyük İmparatoriçeye sunar, kalan parçayı ise kutsal kralın mezarına götürür. Kahraman meyveyi zamanında krala yetiştiremediği için büyük bir üzüntü duyar ve kederinden ölünceye kadar kralın mezarı başında yas tutar.
“Ebedi hoş kokulu ağaç” portakal ağacıdır. Kralın istediği meyve de bugün tüm dünyanın bildiği portakaldır.
Yorumlar
Kralların meyvesiymiş bir dönem
Kralların meyvesiymiş bir dönem
en sevdiğim meyvenin hikayesini bilmek çok güzel! teşekkürler!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız