İskandinav mitolojisinde güneş, yağmur, barış, bereket ve hasat tanrısı olan Freyr, deniz tanrısı Njörd’ün oğlu, aşk tanrıçası Freyja’nın kardeşidir. Freyr aynı zamanda Elflerin Efendisi olarak cesur savaşçı Yngvi-Freyr olarak da bilinir.
Freyr hayvan sürülerini koruduğu için salgın hastalık dönemlerinde Freyr adına büyük ateşler yakılır ve ondan yardım istenir. Yaktıkları ateşe hayvanlar sürülür ve ateşe ilk düşen sığır Freyr’e kurban edilir.
Freyr altın tüylü bir yaban domuzun çektiği arabaya biner. İstediğinde cebine girebilecek kadar küçülen Skidbladnir isimli bir gemisi vardır. Bu gemiyi ona cüceler inşa etmiştir. Ayrıca Blodighofi isimli sihirli bir atı vardır.
Freyr’in kült merkezi Uppsala’dır. Burada anlatılan en önemli efsaneye göre Freyr, dev kadın Gerd’e aşık olur ve onunla evlenir. Karısına sihirli kılıcını emanet eder. Beli adlı devle çatışmak zorunda kaldığında geyik boynuzu ile çatışır ve düşmanını yener.
Nesir Edda’ya göre Freyr, tüm tanrıların en ünlüsüdür. Gökkuşağının üzerinde oturur. Meyve bahçeleri ve tarlaların bereketi için Freyr’e dua edilir.
Ayrıca Völuspa destanına göre Freyr, Ragnarok zamanında ateş devi Sutr tarafından öldürülecektir.
Yeni yılın iyi geçmesi için Yule Festivali arifesinde Freyr adına kefaret domuzu kurban edilir. Bu gelenek günümüzde İsveç’te yaşatılır. Yılbaşında domuz formunda çörekler pişirilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız