Eylül 22, 2024

EN HIZLI KOŞAN GÜZELLİK: ATALANTE

Yunan mitolojisinin avcı kızı Atalante, en hızlı erkek koşuculardan bile hızlı koşmasıyla tanınırken güzelliğiyle de ünlüdür. Avcı kızın babası Iasus hep bir erkek çocuk istemiş ve Atalante doğunca onu dağa bırakmış, Atalante'yi de ayılar büyütmüş ve avcı olarak yetiştirmiştir.

EN HIZLI KOŞAN GÜZELLİK: ATALANTE

Atalante'nin güzelliği dolayısıyla da talipleri oldukça çok olmuştur. Kısmetlerini yarışa tabi tutup koşuya davet eden Atalante, başarısız olanları kargıyla öldürürken kendinden hızlı koşan bir erkeğe de denk gelmemiştir. Hippomenes, Atalante'nin bu yarışlarını saçma bulurken onu görür görmez koşuculara hak vermiş ve "kendisinin kral oğlu olduğunu ve yenilirse Atalante'ye büyük bir onur kazandıracağını" söylemiştir. Atalante ise bu yüreklilik karşısında etkilenmiş ve "benimle yaşamak için neden ölümü göze alıyor, keşke vazgeçse" deyip "güzel delikanlıları kıskanan bir tanrı ona oyun yapıyor" diye düşünmüştür. Hippomenes ise Afrodit'ten yardım istemiş ve Afrodit'te altından oluşan üç elmayı Hippomenes'e vererek yarışı kazanabileceğini söylemiştir.

EN HIZLI KOŞAN GÜZELLİK: ATALANTE

Koşu başlar başlamaz fişek gibi koşan Atalante'nin yanında bitik duruma düşen Hippomenes, cebindeki altın elmayı çıkarıp Atalante'nin önüne atmış ve avcı kız durup elmayı almıştır. Yine de hızlıca koşup Hippomenes'e yetişen Atalante, ikinci elmanın önüne düşmesiyle de yenilmeyince Hippomenes son elmayı koşu yolundan yanlamasına doğru atmış ve Afrodit'ten yardım dilemiştir. Afrodit genç kızın elmayı alıp almamaktaki kararsızlığını alması yönünde kullanmış ve elmayı ağırlaştırmıştır. Böylelikle yenilen Atalante, Hippomenes ile evlenmiş ve mutluluğa erişmiştir.

EN HIZLI KOŞAN GÜZELLİK: ATALANTE

Aphrodit'i unutup şükranlarını sunmayınca bu duruma kızan tanrıça iki aşığa ders vermek için onları Kibele'ye ait tapınağa yönlendirmiştir. İki aşık burada seviştiği için ceza olarak bir çift aslana çevrilmiştir. Hippomenes ve Atalante, bundan sonra Kibele'nin arabasını çekecek yumuşak başlı hayvanlar olarak yaşamlarına devam etmiştir.

EN HIZLI KOŞAN GÜZELLİK: ATALANTE

Atalanta ve Hippomenes Heykeli, 1713-1714, Guillaume Coustou ve Nicolas Coustou, Louvre Müzesi, Paris, Fransa

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun