Eylül 21, 2024

ENGELLİ İNSANLARIN YARADILIŞI

Antik Sümer’de tanrılar ilk insanı yaratır ve bunun şerefine bir ziyafet verir. Ziyafet bu ya şarap da eşlik eder. Bol şarapla sarhoş olan su tanrısı Enki ve insanın yaratımına yardım eden tanrıça Nimnah, alkolün etkisiyle bir yarış içine girerler.

ENGELLİ İNSANLARIN YARADILIŞI

Tanrıça Nimnah, denizin dibinden kil alarak insan şekli verir ve altı insan yaratır. Enki ise bu altı insana yazgıyı vereceğini söyler. Nimnah, Enki’yi zorlamak için doğurganlığı olmayan bir kadın yaratır. Enki kadının yazgısını değiştirmek için ona bir harem yaratır. Böylece insanlığa kısırlık verilmiş olur. Nimnah, cinsiyeti olmayan bir insan yaratır; Enki onun yazgısına müdahale eder ve onu kralın yardımcısı yapar. Böylece cinsiyet sorunu olan insan yaratılmış olur.

ENGELLİ İNSANLARIN YARADILIŞI

Sıra tekrar Enki’ye gelir. Enki kilden cılız ve güçsüz insanlar yaratır ve bu defa bu bedenlere yazgıyı Nimnah’ın vermesini ister. Nimnah elinden geleni yapar ancak başarılı olamaz. Yaratılan zayıf insan, konuşmayı beceremez, bir diğeri oturamaz, bir diğeri dizlerini bükemez. Böylece engelli ya da hasta insanlar yaratılmış olur.

Tanrıların insanın yaratılışı onuruna verilen ziyafet ilk hasta ve engelli insanların yaratımıyla sona erer.

ENGELLİ İNSANLARIN YARADILIŞI

Bu mitle Sümerliler, sakatlık ve hastalığı anlamlandırmaya, dayanaklandırmaya çalışmıştır. Ayrıca alkol ve sarhoşluğun yaratabileceği kötü sonuçlar da hikayeleştirilmiştir.

Yorumlar

  • Anlamlandırmaya çalışmak bir ihtiyaç demek ki

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun