Eylül 21, 2024

EROS’UN OKUNDAN AĞACA: DAPHNE

Apollon’un dedefini asla şaşırmayan bir ok yeteneği vardır. Günlerden bir gün gökyüzünde dolaşırken aşk tanrısı Eros’a denk gelir. Kendi aralarında ok atmaktan iddialaşırlarken Apollon, ettiği alaylarla Eros’u kızdırır. Çünkü Apollon, Eros’un okunun ona isabet edebileceğini hesaba katmaz. Ama Eros intikamını biraz acı alır Apollon’dan.

EROS’UN OKUNDAN AĞACA: DAPHNE

Eros ormanda dolaşırken denk geldiği güzeller güzeli su perisi Daphne’ye bir ok atıverir. Tabii Daphne yalnızlıktan çok mutlu olan, evlenmemeye yemin etmiş bir peridir. Eros bir diğer okunu oktan Apollon’a da atar ve Apollon Daphne’yi görür görmez aşık olur. Eros’un aşık eden altın oku Apollon’u vururken, aşktan soğutan tahta oku da Daphne’yi vurur.

EROS’UN OKUNDAN AĞACA: DAPHNE

Apollon her gün düzenli olarak gökyüzünden ormana inip Daphne’yi gizli gizli izler. Artık izlemek ona yetmeyince ve Daphne’nin karşına çıkmaya karar verir. Aniden karşısına çıkan Apollon’dan korkan Daphne koşmaya başlar, Apollon da peşinden gider. Kalbindeki okunda etkisiyle korku, nefret Daphne’yi daha da korkutur. Koşmaktan yorulduğu bir an içten bir yakarışla babası Peneus’a yalvarır. Birden Daphne’nin vücudu ağırlaşmaya başlar ve tüm vücudu kabuk bağlar. Güzeller güzeli su perisi Daphne’nin saçları yaprağa dönüşür.

EROS’UN OKUNDAN AĞACA: DAPHNE

Bu durum karşısında şaşkına dönen Apollon, hüngür hüngür ağlayarak ağaca sarılır. Daphne’ye son kez şunları söyler:

“Ey güzeller güzeli. Ben seni çok sevdim, sense beni istemedin. Yer yüzünde beni senden başka istemeyen kimse yoktur. Seninle evlenecektim, madem seni karım yapamıyorum o halde onur ağacım ol. Bundan böyle ben ve tüm kahramanlar kendini seninle süsleyecekler. Kokulu saçlarından meydana gelen bu yaprakların yaz-kış yeşil kalacaktır. Ben de onlardan başıma taç yapacağım.”

EROS’UN OKUNDAN AĞACA: DAPHNE

İşte böylece bu tanrısal aşk hikayesi şiirlere bile konu olmuştur. Bildiğimiz defne ağacı hikayesi de buradan gelmiştir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun