Eylül 19, 2024

EŞEK ŞAKASI YAPAN EV RUHU: DOMOVOI

Rus köylerinde yaşadığına inanılan Domovoi, erkek ev ruhudur. Efendi, Büyükbaba (Deduşka), Arkadaş (Çelovek) isimleriyle de bilinir. Domovoi’ler beyaz sakallı, yaşlı ve küçük bir adam görünümündedir. Bazı anlatımlarda tüm vücutları kıllarla kaplıdır.

EŞEK ŞAKASI YAPAN EV RUHU: DOMOVOI

Domovoi’ler kötü huylu değillerdir. Kapı eşiği veya soba altında yaşarlar. Evin bereketinin artması ve koruyuculuğunu yapması için ev sahipleri tarafından geceleri beslenilir. Eğer Domovoi’ler mutsuz olurlarsa ev sahiplerine eşek şakaları yaparak rahatsızlık verirler.

Büyükbaba Domovoi’nin görevi ahırdaki atları tımarlamaktır. Ahıra yeni at geldiğinde Domovoi’ye takdim edilmezse, atın yeminin eksileceğine ve yelesinin dağınık kalacağına inanılır.

EŞEK ŞAKASI YAPAN EV RUHU: DOMOVOI

Paskalyadan önceki hafta ve Paskalya pazarı ev sahipleri 7 inekten sağılmış sütten tereyağını başlarına sürüp, yeni kıyafet ve ayakkabılarıyla gittiği kilisede, ayin esnasında kendi etrafında dönerlerse eve döndüklerinde Domovoi ev sahiplerine görünür.

Bir aile yeni bir eve taşınırken eski evlerindeki Domovoi’yi de beraberinde götürmek isterlerse, eski evi ocağından aldığı bir kömür parçasını yeni evin ocağında yakmalıdır. Yeni evin yolu üzerine Domovoi’ye sayı amaçlı bir tutam tuz ve ekmek bırakmalıdır.

EŞEK ŞAKASI YAPAN EV RUHU: DOMOVOI

Domovoi’ler aynı zamanda kehanet amaçlı kullanırlar. Ev sahipleri uyanırken yumuşak bir elin kendilerine dokunduğunu hissederlerse talihlerinin açık olduğuna inanırlardı. Eğer uyanırken soğuk ve kaba bir elin dokunduğunu hissederlerse de kötü günlerin yakında geleceğine inanırlardı.

EŞEK ŞAKASI YAPAN EV RUHU: DOMOVOI

Domovoi’ler Rusya dışındaki Slav ülkelerinde farklı isimlerle anılır ve bazı yerel özellikler taşır. Örneğin; Beyaz Rusya’da Tsmok, Sırbistan’da Domaci, Ukrayna’da Domoik olarak anılırlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/02/27/domovoi/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

OPPOSITION: SATURN

OPPOSITION: SATURN

GRAVITATIONAL ATTRACTION DISRUPTING LIGHT FROM GALAXIES: ABELL 370
ÜRKÜTÜCÜ SİLÜET GİBİ: GAZ VE TOZ SÜTUNU
ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun