Eylül 21, 2024

ESKİLERDEN 5 FARKLI KURBAN RİTÜELİ

MAYALAR

İspanyol işgaline kadar Meksika’nın güneydoğunda varlığını sürdüren Mayalar, insan kurban ederlerdi. Mayalar, esir kurbanı ritüeli uygularlardı. Esir kurbanı ritüelinde, alınan esirlerden biri olağandışı bir durum sergilerse boynuna kutsal bir pamuk ip bağlanırdı. Bir yıl boyunca esir kurbanın tüm istekleri yerine getirilirdi. En sonunda vücudu gül yağı ile ovulur ve Ay Tapınağı’nda bir rahip tarafından kalbi çıkarılırdı. Rahip çıkardığı kalbin üzerine elini koyarak dua eder ve bu sayede halkı kutsardı.

ESKİLERDEN 5 FARKLI KURBAN RİTÜELİ

AZTEKLER

Aztek geleneklerine göre ilk doğan çocuk veya o çocuğun yerine satın alınan bir köle kurban edilirdi. Aztekler’de insan kurban edilmesinin temelinde kurbanın vücudu paylaşılarak yenmesi yatardı. Bu yüzden kurbanın kalbi sökülür, atacakken tanrı heykelinin önüne bırakılırdı. Kurbanın derisi yüzülür, tören veya bayrama katılanlardan biri tarafından bu deri giyilir ve kan akıtılarak gezilirdi.

ESKİLERDEN 5 FARKLI KURBAN RİTÜELİ

SÜMERLER

Sümerlerde kurban ritüelleri Ziggurat adındaki tapınaklarda gerçekleşirdi. Kişisel kurban ritüellerinde ekmek, şarap, tereyağı, bal ve tuz gibi yiyecekler tapınaktaki tanrı heykelinin önüne konulurdu. Bir sığır öldürülüyor ve sağ ayağı ve böbrekleri kızartılarak tanrıya ikram ediliyordu. Kızartılan ayak ve böbrek, törene katılanlar arasında paylaşılıyordu.

Toplu kurban ritüellerinde ise hayvanların insanlar için yaratıldığı vurgulanırdı. Hatta bunu şu cümleyle anlatıyorlardı:

“Koyun insanlığın vekilidir; insan yaşamı için bir koyun vermelidir, insan başı yerine bir koyun başı vermelidir.”

ESKİLERDEN 5 FARKLI KURBAN RİTÜELİ

ANTİK YUNAN

Antik Yunan’da kurbanın belli parçaları veya tamamı yakılarak tanrılara sunulurdu. Tabi biliyorsunuz Antik Yunan’da bir sürü tanrı ve tanrıça vardı. Her birine kendisi için belirlenmiş evcil hayvanlar, yabani hayvanlar, kuşlar veya balıklar kurban edilirdi.

Gök ile alakalı tanrılar için az tüylenmiş; yeraltı ve öte dünya tanrıları için siyah renkli kurbanlar tercih edilirdi. Denizciler Poseidon’a rüzgar için yanmış kurbanlar sunardı. Bir kadın doğurganlığını arttırmak için toprak anaya tohum saçardı ve savaş tanrısına kömür sunardı.

ESKİLERDEN 5 FARKLI KURBAN RİTÜELİ

HİTİTLER

“Bin tanrılı halk” olarak bilinen Hititler için bayramlar çok önemliydi. Ayrıca kurban ritüelleri için de katı kuralları bulunmaktaydı. Tanrılara kurban olarak yiyecek ve içeceklerin ilki, ilk meyveler ve bir yaşındaki hayvanlar verilirdi.

Kurban için öküz, koyun ve keçiyi tercih ederlerdi. Domuz ve köpeği pis olarak kabul ettikleri için tanrılara kurban etmezlerdi. Tanrılara kurban edecekleri hayvanlar kusursuz ve iyi durumda olmalıydı.

Hititler için kan akıtmak önemliydi. Bu yüzden hayvanlar boğazları keserek öldürülür ve kanları akıtılırdı.

Yorumlar

  • Çok vahşice

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun