Eylül 21, 2024

EVLAT ACISININ DİNMEYENİ: NİOBE

Babası Tantalos ve kardeşi Pelops gibi aslında Anadolu’ya özgü bir efsanevi tip olan Niobe, efsanesi Anadolu’da kaynak olur. Sonradan Yunanistan’a yayılır ve yerli Yunan efsanesi gibi anlatılır.

Babası Tantalos’un kral olduğu Sipylos (Manisa) yöresinde doğan Niobe, tanrıça Leto ile birlikte büyür ve onunla arkadaşlık eder.

EVLAT ACISININ DİNMEYENİ: NİOBE

Efsaneye göre Niobe, Thebai kralı Amohion ile evlenir ve çok sayıda çocukları olur. Altı kız, altı erkek on iki çocuğun annesidir. Antik yazarlara göre çocuk sayısı değişiklik gösterebilir. Niobe bir gün çocuklarının sayısıyla böbürlenip sadece iki çocuğu olan Leto’yu küçümser. Kendini tanrıçadan üstün görür. Bunu duyan Tanrıça Leto çocukları olan Apollon ve Artemis’e öcünü almaları emrini verir. Onlar da çocukların on ikisini oklayarak öldürür. Erkek çocukları Apollon, kız çocukları ise Artemis tarafından öldürülür.

EVLAT ACISININ DİNMEYENİ: NİOBE

Tanrıların gazabından korkan insanlar, çocukları gömmeye cesaret edemez. Çocukların cesetleri Olympos tanrıları tarafından onuncu gün gömülür. Niobe acısından ağlar durur. Acısı öyle büyüktür ki bitmek bilmeyen yası sonucunda taşa dönüşür.

EVLAT ACISININ DİNMEYENİ: NİOBE

Niobe’nin dönüştüğü taş bugün Manisa’da hala yaşar. Kadın yüzü biçiminde bir kaya vardır, bir derenin üstüne sarkan kapkara, pürtük pürtük bir kaya, göz yerindeki oyuklarından su sızar. Bu sulara Niobe'nin göz yaşları derler. Hala kaybettiği çocuklarına ağlar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun