Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde iki kartal başlı ve dört ayaklı mitolojik karakter olan Bürküt Ata’nın Arka ayakları aslanın ayaklarına benzer ve sivri bir kuyruğu vardır.
Büküt Ata, Semrük Bürküt, Merküt, Markut, Mörküt, Börkit, Börköt, Bürgid ve Kartal Ata olarak da anılır. Moğollar Bürgüd Ece veya Bürged Ecege derler. Sakalar da Hotoy Ete derler.
Türkçede bürküt, büyük kartallar için kullanılan bir kelimedir. Semrük Bürküt; bakır tırnaklı, sağ kanadı ile güneşi, sol kanadı ile ayı kaplayan mitolojik varlıktır. Bu nedenle Gök Kuşu olarak da isimlendirilir. Yakutlar tarafından çift başlı kartal, Öksökö Kuşu olarak da tanımlanır. Genellikle gök direklerinin ve kayın ağaçlarının tepesinde tasvir edilir. Ayrıca gökten yıldırım indirdikleri bilinir. Efsanelere göre insanlara zarar vermeyen bu canlı ölümsüzlüğü ve güneşi simgelemektedir.
Tanrı Ülgen’in sembolü olarak görülen Semrük Bürküt, Başkurt efsanesinde adı geçen karakterdir. Türk mitolojisinde, tanrıya açılan göğün kapısını bekler. Aynı zamanda Çin’de görülen Ying-Yang sembolü, Türklerde karşılıklı iki kartal olarak tasvir edilir. Bu kartalların döndükleri merkez ise yer ile göğün ortası olarak kabul edilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız