Kasım 21, 2024

GÖKYÜZÜNÜN KORUYUCUSU: NUT

Mısır mitolojisinde Shu ile Tefnuť un kızı olan Nut, Geb’in kız kardeşi ve aynı zamanda karısıdır. Başlangıçta gece gökyüzünün tanrıçasıydı, ancak sonunda sadece gökyüzü tanrıçası olarak anılır. Osiris, İsis ve Seth dahil birçok önemli tanrının annesidir.

GÖKYÜZÜNÜN KORUYUCUSU: NUT

Nut gökyüzünün ve yeryüzünün üzerine uzanmış devasa bir çıplak kadın ya da yıldızlarla bezenmiş dev bir inek olarak tasvir edilir. Yeryüzünde yükselen yıldızlarla kaplı çıplak bir kadın olarak da tasvir edilir.

Akşam güneşi yutar ve her sabah yeniden doğurur. Adı muhtemelen eski Mısır dilindeki su sözcüğünden kaynaklanmaktadır. Simgesi ise bir su kabıdır.

GÖKYÜZÜNÜN KORUYUCUSU: NUT

Nut’un tabloları onu ayak bileklerine dokunurken göstermesine rağmen, kendisinin dört ana yöne – kuzeye, güneye, doğuya ve batıya- dokunduğu ve böylece tüm gökyüzünü koruduğu anlatılır.

GÖKYÜZÜNÜN KORUYUCUSU: NUT

Birçok mitin konusu gök ile yerin ayrılmasıyla ilgilidir. Bir mite göre Nut ve Geb birbirine o kadar sıkı sarılıyormuş ki aralarında herhangi bir varlığa yer kalmıyormuş. Shu kıskandığı için çocuklarını birbirinden ayırmış ve Nut ile Geb'i sonsuza dek birbirlerinden ayrı tutmuş. Daha sonra Nut hamile kaldığı çocuklarını dünyaya getirmiş.

GÖKYÜZÜNÜN KORUYUCUSU: NUT

Heliopolis Enneadı mitinde Nut, erkek kardeşi Geb ile evlenmiştir. Çocukları olan İsis, Osiris, Nefitis ve Set, enneadın parçası olmuş ve daha sonra İsis ve Osiris mitindeki ana karakterler haline gelmişlerdir. Mitin bir uyarlamasında Nut, erkek kardeşi Geb ile yattığında öfkelenen ve yılın herhangi bir ayında çocuk doğurmasını engelleyen bir büyü yapmış olan, güneş tanrısı Re’nin karısıydı. Ay ile yaptığı bahsi kazanmış ve yılın sonunda fazladan 5 gün yaratmak üzere onun ışığından birazını almış olan Thoth’un yardımıyla Nut; herhangi bir aya ait olmadıkları için 5 Epigomenal (Güneş takviminde bir yılın 365 gününün aylara ait olmayan beş artık günü) günde çocuklarını doğurabiliyordu.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GALAKSİLER BİLE BİRBİRİNE KARIŞTI BİZ HALA... :  MCG+05-31-045
ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

BİR HAYAT KURTARALIM!

BİR HAYAT KURTARALIM!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun