Slav mitolojisi ve Rus folklorunda gökyüzü tanrısı, gökyüzünün sahibi ve ordu birimlerinin iktidar koruyucu azizi olan Perun, aynı zamanda gök gürültüsü ve şimşek tanrısıdır.
Perun, Hristiyanlık öncesi Slav panteonunun yüce tanrısıdır. Cennetin pagan bir savaşçısı ve savaşçıların koruyucu koruyucusuydu. Atmosferik suyun kurtarıcısı olarak, tarım tanrısı olarak tapılır. Uğruna boğa ve birkaç insan kurban edilir.
Perun, gösterişli, gümüş saçlı ve altın bıyıklı, güçlü, kızıl sakallı bir adam olarak tasvir edilir. Çekiç, savaş baltası ve şimşek fırlattığı bir yay taşır.
Öküzlerle ilişkilidir ve kutsal ağaçla (meşe ağacı) temsil edilir. Bazen keçinin çektiği bir arabada gökyüzünde binerken tasvir edilir. Bazen de ağacın üst dallarında oturan bir kartal olarak resmedilir, düşmanı ve savaş rakibi ejderha, ejderha kökleri etrafında kıvrılır.
Perşembe günü ile özdeşleştirilir. Slavcada perşembe günü için perendan sözcüğü kullanılır be Perun Günü anlamına gelir.
Yaz tanrıçası karısı Mokosh’un Veles tarafından kaçırılmasıyla, Veles ile arasında kozmik bir savaş gerçekleşir. Hayat Ağacının altında gerçekleşen bu evren savaşını Perun kazanır. Atmosferik suyun özgürleşmesini sağlar ve yeniden akar.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız