Gidip göremeseniz de mutlaka fotoğrafını veya videosunu görüp hayran kaldığımız Kuzey Işıkları hakkında bilimsel olarak çok az şey biliyoruz. Ama efsaneleri bilimsel bilgilerin aksine çok fazladır. Bu adeta hepimizi büyüleyen ışıklar hakkındaki efsaneleri coğrafyalara ayırarak öğrenelim.
İSKANDİNAVYA, İZLANDA VE GRÖNLAND
Kuzey Işıklarının ana vatanıyla başlayalım, bakalım burada kendisi hakkında nasıl bir inanç var. En güzel görüntülere burası şahit olduğundan en fantastik hikayelerde buraya ait. Mesela İzlanda’da Kuzey Işıklarının yani Aurora’nın, doğum yapan kadın gökyüzüne bakmazsa doğum sancısını azalttığına inanırlar. Eğer kadın gökyüzüne bakarsa çocuk şaşı doğar.
Grönland’da da Aurora doğumla bağdaştırılmıştır. Ama İzlanda’dan farklı olarak Aurora’yı ölü doğumlardan veya doğduktan sonra yaşanan bebek ölümlerinden sorumlu tutuyorlar.
İsveçliler için ışıklar tanrıların kuzeydeki bir volkandan gönderdiği, gelecek yılın bereketli geçeceğini müjdeleyen bir efsanedir.
Fincede Aurora için kullanılan kelime “revontulet”in anlamı kızıl tilkidir. Efsaneye göre tilki karın üzerinde o kadar hızlı koşuyormuş ki kuyruğu gökyüzüne değip Aurora’yı oluşturuyormuş. Laponya’nın yerel halkı olan Samiler tarafından benimsenen diğer bir inanış ise bu rengarenk ışıkların balinaların kuyruklarıyla çıkardığı köpükler olduğudur.
Vikinglerde ise ışıkların, savaşta ölen kadın kahramanların ruhlarını (Valkyrie’ler), İskandinav Mitolojisinde tanrıların babası olan Odin’in bu ruhları beklediği salona (Valhalla’ya) taşıdığına inanıyorlar.
İSKOÇYA VE İNGİLTERE
Efsaneye göre Fransız İhtilali’nden önce gökyüzü kırmızı ışıklarla kaplanır. Hemen sonrasında da yaşanan ihtilalle, ışıkların komşularındaki olayların habercisi olduğu düşünülür. “Kanlı Aurora” da denilen bu doğa olayı çok nadir görülür. Öyle nadir ki NASA’nın resmi olarak paylaştığı kırmızı Aurora fotoğrafları olsa da hala gerçek olup olmadıkları tartışılıyor.
KUZEY AMERİKA
Cree Yerlilerinin inancına göre Aurora, yaşam döngüsünün bir parçası ve dünyayı terk edemeyen ruhların yaşayan sevdikleriyle iletişim kurma aracıdır.
ANTİK YUNAN VE ROMA
Kuzey Işıkları olarak bildiğimiz “Aurora Borealis” kelimelerinin etimolojik kökeni Yunanca’ ya dayanır. “Aurora” gündoğumu, “borealis” ise rüzgar anlamına gelir. Yunan Mitolojisinde Aurora Borealis, Güneş Tanrısı Helios ile Ay Tanrısı Seline’in kız kardeşidir. Görevi de rengarenk arabasını gökyüzünde sürerek, kardeşlerine gün doğumunu müjdelemektir. Yani gündoğumu rüzgarını estirmektir. Roma Mitolojisine göre de Kuzey Işıkları Şafak Tanrıçası olarak görülür.
ÇİN, JAPONYA VE AVUSTRALYA
Çinliler nadir gördükleri bu doğa olayını ejderhalarla bağdaştırırlar. Gökyüzünde dans eden bu ışıklar, onlara göre birbirlerine alev püskürten iyi ve kötü ejderhaların savaşıdır.
Japonlara göre Güney Işıkları’na şahit olarak gebe kalındığında, doğacak çocuğun görünüş ve zeka açısından kutsanmış olacağını düşünürler. Hatta bu inanıştan dolayı özellikle İzlanda’da Uzak Doğu’dan çok fazla turist vardır.
Aborjinler ise Aurora Australis’i tanrılarının gökyüzü dansı olarak izlemişlerdir.
Yorumlar
Görüntüsü kadar efsaneleri de şahane!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız