Eylül 21, 2024

GÜÇ VE DİNİN SEMBOLÜ: AİWEL VE MIZRAK USTALARI

Afrika mitolojisinde Dinka halkının ata kabul ettikleri kültürel kahramanlar olan Aiwel, Dinka rahipliğinin kurucusudur. Mızrak ustaları olarak da anılırlar.

Kocasını aslanlar parçalayan ölümlü bir kadın çocuk sahibi olmak ister. Nil Nehrine gider ve suyun ruhundan hamile kalır. Bu bebek Aiwel’dir. Aiwel, tüm dişleri ağzında, konuşabilen ve yürüyebilen bir bebek olarak doğar. Bu durumlar bebeğin ilahi güçlere sahip olduğunu gösteren işaretlerdir.

Aiwel tek seferde tüm sütü bitirdiği için ablasına süt bırakmaz. Ablası Aiwel’in tehdidine rağmen onu şikayet eder ve düşüp ölür. Bunun üzerine Aiwel babasının yanına Nil Nehrine gider ve orada büyütülür.

GÜÇ VE DİNİN SEMBOLÜ: AİWEL VE MIZRAK USTALARI

Büyüdüğünde doğduğu köye yanında Longar adında bir öküzle döner. Bu sebeple Longar olarak da anılmaya başlar.

Köyde kuraklık yaşandığı zaman Aiwel insanlara kendisini izlerlerse onları yeşillik ve sulak alanlara götüreceğini söyler. Başlangıçta ikna edemese de sonrasında Aiwel’i izlerler. Dokunduğu yerden su çıkarabilen Aiwel, onu izleyenlere balık avlamaları için mızrak verir. Böylece mızrak ustaları klanı kurulur. Bu klan zamanla dini bir nitelik kazanır.

GÜÇ VE DİNİN SEMBOLÜ: AİWEL VE MIZRAK USTALARI

Bir başka efsaneye göre; balıkçılıkla geçinen orta yaşlı bir kadın balık avlarken üzerine sıçrayan sudan hamile kalır. Hamileliği 8 yıl sürer ve sonunda Aiwel’i doğurur. Kadının kızı, kardeşini doğal yollardan doğmadığı için kabul etmez ve evde istemez. Böylece Aiwel kimsesiz kalır ve Fadol adındaki bir kabilenin şefinin sürülerine çobanlık ederek geçimini sağlar. Şef bir gün Aiwel’e bir inek hediye eder. İnek benekli sarı bir dana doğurunca Aiwel, Longar olarak anılmaya başlar.

GÜÇ VE DİNİN SEMBOLÜ: AİWEL VE MIZRAK USTALARI

Bölge kuraklık çekerken pek çok sürü açlıktan ve susuzluktan ölür. Aiwel’in çobanlık yaptığı sürü hayatta kalır. Bunun üzerine Fadol, Aiwel’i takip eder. Toprağa dokunduğu yerden su çıkardığını görür. Bu mucizeye tanıklık ettiği anda ölür. Aiwel onu görünce dokunup hayata döndürür. Fadol onu alıp sarayına götürür. Kendisine sürü ve evlenecek kız verir. Zamanla yarattığı mucizeler kulaktan kulağa yayılır. Bununla birlikte Aiwel’in mızrağı güç ve dinin sembolü haline gelir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun