Türk- Altay mitoloji ve masallarında adı geçen Tazşa, kel bir kahramandır. Taşşa, Tazça olarak da bilinir. Bazen de Kalca, Kelce olarak da bilinir.
Tazşa, Keloğlan’ın ilkel biçimidir. Tek farkı Tazşa gülünç değildir. Keloğlan’ın aksine kelliği ona yiğitlik, ciddilik katar. Fiziksel özelliklerinin gelişmişliği de ona güç katar.
Türk söylencelerinde kellik güç ve zeka simgesidir. Kahraman daz (kel) bir yiğittir. Gücünü de kelliğinden alır. Aynı zamanda kurnaz ve yenilmezdir. Bazen sıradan bir insan görünümünde olan kahraman, silkinerek biçim değiştirir ve Tazşa’ya dönüşür. Bu dönüşüm sırasında atı da silkinerek kel başlı olur. Bu sayede Tazşa ve atı yenilmez olurlar.
Avar söylencelerinde kel başlı bir atadan türedikleri yer alır. Kelce: çok bilmiş, kurnaz ve şanslıdır. Aynı zamanda ukala ve alaycıdır da. Kelce, kele dönüştüğünde öteki dünyaya bile gidebilir. Orada gökyüzünün 7 katına ve yıldızlara ulaşabilir.
Altay efsanelerinde kellik güç simgesidir. Kel kadın şaman, güneşli günde kar yağdırır, fırtına çıkarır. Hatta ölüleri bile diriltir.
Fotoğraf: pinterest
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız