Eylül 21, 2024

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Mısır mitolojisinde büyü, sihir, bilgelik ve ayı temsil eden Thoth, Mısır mitolojisinde önemli tanrılardandır. Tanrı Seth’in alnındaki Horus’tan kendini dünyaya getiren Thoth, hem kaosu hem de düzeni temsil eden tanrılardan dünyaya geldiği için dengeyi temsil eden tanrıdır.

Thoth genellikle babun başına sahip insan bedeni olarak tasvir edilir. Bazen de başının üzerinde bir ay diski ile tasvir edilir.

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Thoth şairlerin ve yazarların koruyucu tanrısıdır. Bu sebeple bu kişiler günlük işlerine başlamadan önce Thoth’un onuruna, çalıştıkları alana bir damla mürekkep damlatırlar. Bu sayede Thoth’u onurlandırdıklarına inanırlar.

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Thoth, insanların geçmiş hayatlarını kaydetmek ve gündelik yaşamlarının takibini yapmak amacıyla yazılı kelimeleri yaratır. Yarattığı harf ve kelimeleri insanlara verir. Bazı efsanelerde Thoth, yarattığı harf ve kelimeleri Seshat’a insanlara vermesi için verir. Tüm efsanelere göre Thoth, edebi sanatların yaratıcısıdır.

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Efsaneye göre; Thoth yaradılışın başında kaos varken, Ra’nın dudaklarından dünyaya gelir. Bu yüzden de annesi olmayan tanrı olarak anılır.

Bir başka efsaneye göre; Thoth kaosun olduğu dönemde kendi kendine oluşur ve yaratılır. Bir şeytan olarak tüm kaosun ve yaratılışın gizemini içinde barındıran bir yumurta bırakır.

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Thoth dünyaya geldiğinden beri bazı bilgi dallarını çok çok iyi bilmiş (kanun, adalet, sihir, kehanet, din, bilim ve yazı gibi) ve hepsine kendiliğinden karar verebilme yeteneğine sahip olan büyüleyici bir hakim olduğu bilinmektedir.

HEM DÜZEN HEM KAOS: THOTH

Güneş tanrısını ortadan kaldırmak isteyen Apophis’i ortadan kaldırmaya çalışınca Thoth, bu çabası sayesinde gece gündüz döngüsü ile ilişkilendirilir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun