Aralık 28, 2024

HEM SAVAŞ TANRISI HEM BEREKET TANRISI AYNI ANDA: HUİTZİLOPOCHTLİ

Aztek mitolojisinde savaş tanrısı olan Huitzilopochtli’nin ismi, tanrının sol bacağının sinek kuşu tüyleriyle kaplı olmasından gelir. Adının anlamı da ‘Sol Tarafı Sinek Kuşu’dur. Buradan da anlayacağımız üzere tanrının sembolü tabii ki sinek kuşudur.

HEM SAVAŞ TANRISI HEM BEREKET TANRISI AYNI ANDA: HUİTZİLOPOCHTLİ

Amerika’da yılan bilgeliğin ve sihrin sembolü olarak görülür. Aynı zamanda yılan, kutsal mızrağı simgeleyen şimşeği temsil eder. Huitzilopochtli, yılan betimlemelerinden yaratılan ilk tanrılardan biridir. Resimlerde Huitzilopochtli, yılan şeklindeki ve yılanlarla çevrili bir oturağın üzerinde tasvir edilir. Huitzilopochtli’nin asası tek bir yılan oluşur ve büyük davulu yılan derisindendir.

HEM SAVAŞ TANRISI HEM BEREKET TANRISI AYNI ANDA: HUİTZİLOPOCHTLİ

Huitzilopochtli yazın müjdeleyicisi olarak sinek kuşunun özelliklerini de taşır. Huitzilopochtli kafasında miğfer veya sinek kuşu tüyleriyle betimlenir. Vücudu ve yüzü mavi çizgilerle boyalıdır. Sağ elinde 4 mızrak taşır. Sol elinde de kalkanı vardır. Kalkanı kamıştan yapılmış ve kartal tüyleriyle kaplanmıştır. Taşıdığı mızrağın ucu kuş tüyleriyle kaplıdır.

Bu silahlar kurban edilmeden önce savaşacak esirlere verilir. Bunun amacı; Azteklere göre Huitzilopochtli, savaşçının adak taşı üzerinde ölmesini temsil eder.

Huitzilopochtli, savaş tanrısı olmasının aynı sıra şimşek ve yılan tanrısıdır. Bu yönüyle yaz mevsimiyle ve şimşek mevsimiyle de ilgisi vardır. Ekinler ve meyveler üzerinde mevsimlerle olan ilgisi yüzünden gücü vardır.

HEM SAVAŞ TANRISI HEM BEREKET TANRISI AYNI ANDA: HUİTZİLOPOCHTLİ

Amerika’daki Algonkin yerlilerinin inanışına göre; Huitzilopochtli, fırtınalar çıkarabilir ya da küçük tatlı rüzgarlar estirebilir. Aynı zamanda nesilleri ve döllenmeyi sembolize eden yaşam simgesi olarak görülür.

Nahualar’a göre; Huitzilopochtli, bitkilerin döllenmesi için iyi havalar getirebilir. Bu yüzden yağmur tanrısı Tlaloc’un resmini Huitzilopochtli’nin yanına asarlar. Bu sayede savaş tanrısı Huitzilopochtli yetersiz kalırsa yağmur tanrısı Tlaloc güçlerini kullanarak sel yaratmaya karar versin diye.

HEM SAVAŞ TANRISI HEM BEREKET TANRISI AYNI ANDA: HUİTZİLOPOCHTLİ

Nahua panteonunda; her sene savaş çıkmazsa tanrıların yemeksiz kalarak harap olacağına inanılır. Bu yüzden de ekinlerin büyümeyeceği ve herkesin kıtlıktan öleceğine inanılır. Haliyle Meksika’nın en büyük tanrılarından biri Huitzilopochtli’dir.

Huitzilopochtli’ye adanan en önemli festival Toxcatl festivalidir. Bu festivalde aralık ayında kurban edilmiş çocukların kanıyla yoğrulmuş hamurla Huitzilopochtli’nin betimlemesi yapılır. Bu betimleme başrahip tarafından atılan bir okla delinir. Bu uygulamayla Huitzilopochtli’nin bir sonraki yılda tekrar canlanışına kadar ölümünü simgeler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Lewis Spencer- Aztek Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

PELİKAN BULUTSUSU VE KUZEY AMERİKA BULUTSUSU
GÖĞÜN GÖZÜ: GÖKTEKİ ELMAS TOZU GÖZÜ
NOELİ DEĞİL AMA SÜSLEMELERİNE BAYILIYORUM!
HALA NOEL AĞACIN KURMAYANLARA ACİL FİKİRLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendine Göre

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun