Eylül 21, 2024

HİLEBAZ TANRI: ESHU

Ne insan ne de tanrı olan Eshu, Saint Pierre ile bir tutulur. Düzen ve ölçü tanrısı Ifa’nın tam anlamıyla zıddıdır. Eshu bir hilebazdır.

İnsanların bütün dillerini bilir. Yunan mitolojisindeki Hermes gibi tanrılar ve insanlar arasında aracılık yapar.

HİLEBAZ TANRI: ESHU

Eshu istediğinde şekil değiştirebilir. Cüce veya dev olabilir hatta aynı anda ikisi de olabilir. Eshu her yerdedir, ele geçirilemez ve öldürülmesi imkansızdır. Bu yüzden hiç kimse ondan kurtulamaz. İnsanları şakaları ile delirtebilir.

HİLEBAZ TANRI: ESHU

Eshu hakkındaki en bilinen efsaneye göre; yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen çok yakın iki arkadaş vardır. Bir gün iki arkadaş yolun iki kıyısındaki tarlalarda çalışırken Eshu, onların aralarını açıp açamayacağını merak eder. Bunun için bir tarafı siyah diğer tarafı kırmızı büyük bir şapka giyer. Tek omzuna asılmış değneği sırtına doğru sarkık, piposu başının arkasına tutturulmuş şekilde yolda belirir.

HİLEBAZ TANRI: ESHU

Eshu gözden kaybolduğunda iki arkadaş gördükleri kişiyi tarif etmeye başlar. Fakat ne şapkasının rengi ne de gittiği yön konusunda uzlaşamazlar. Tartışmaya başlarlar ve tartışma şiddetlenince kral devreye girer. Her biri diğerini yalan söylemekle suçlar.

HİLEBAZ TANRI: ESHU

Eshu görünür ve çift renkli şapkasını göstererek hilesini çıkarlar ve onlarla acımasızca alay eder. Fakat Eshu düşünülenin aksine hatasını telafi etmez. Bu yüzden kral ve köylüler tarafından kovalanır. Kaçarken yol üzerindeki kulübeleri ateşe verir.

Taşınan köylülere yardım etmeyi teklif eder ama gelene geçene köylülerin eşyalarını dağıtır. İşte o zaman fark edilir ki Eshu bir tanrıdır. Yoksa ondan nefret edeceklerdir. Bir daha onun kurbanı olmak istemeyen Afrikalılarca Eshu’dan korkulur ve ona yakarılır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun