Eylül 22, 2024

İKİ AYRI KARAKTER: ENOCH

Yahudi Mitolojisinde iki ayrı karakterin adı olan Enoch, ilk karakterde Jared’in oğlu, Methuselah’ın babası ve Nuh‘un büyük büyük babası ikincisi de Kabil'in oğludur. 

İKİ AYRI KARAKTER: ENOCH

NUH'UN ATASI ENOCH

Eski Ahit’te 365 yıl yaşadığı, Yeni Ahit’te ise birkaç kez adı anıldıktan sonra Havari Yehuda kitabında Âdem’den sonra yedinci kuşak olduğu yazmaktadır. Enoch’a atfedilen üç büyük apokrif çalışma olup bunların en önemlisii Etiyopya İncili veya Enoch’un 1. Kitabı olarak da bilinen çalışma MÖ 3 –MS 1. Yüzyıllar arasına tarihlenmektedir. Diğer iki apokrif Enoch kitabı ise MS 1. Yüzyıla tarihlenen Eski Slav İncili ile MS 5. Yüzyıla tarihlenen İbranice bir haham metnidir. 

Kuran’da Enbiya ve Meryem surelerinde bahsi geçen İdris peygamber ile Enoch’un aynı kişi olduğu sanılmaktadır.Nuh’un atası kabul edilen ilk Enoch ne Kabil’in ne de KAbil tarafından öldürüldüğü için soyunu sürdürmeyen Habil'in değil Adem ile Havva'nın üçğncü oğlu Sethin soyundan gelmektedir. Seth’in soyu sırasıyla Enos, Kenan, Mahalalel, Jared, Enoch, Methuselah, Lamech ve Nuh şekliden sürmüş Nuh’un ise Shem, ham ve Japheth adlı üç oğlu olmuştur.

İKİ AYRI KARAKTER: ENOCH

KABİL'İN OĞLU

Eski Ahit’te Tekvin bölümüne göre Kabil’in oğlu ve Irad’ın babası olarak bahsi geçen bir başka Enoch bulunmakta olup genellikle iki karakter karıştırılmaktadır.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Bir karaktere iki hayat fazla

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun