Eylül 21, 2024

İKİ DÜNYAYI AYIRAN ANLAŞMA: VELES

Slav mitolojisinde ve Rus folklorunda evcil hayvanların koruyucusu olan Veles/ Volos, yeraltı tanrısı ve sığır tanrısıdır. Gök gürültüsü tanrısı Perun’un da düşmanıdır.

İKİ DÜNYAYI AYIRAN ANLAŞMA: VELES

Veles, şiir ve bilgelik, suların efendisi (okyanuslar, denizler, gemiler ve girdaplar) ile ilişkilidir. Sığırların hem avcısı hem de koruyucusudur. (Bu nasıl oluyor ben de çok anlam veremedim) Yeraltı dünyasının efendisi ve bir otlak olarak Hint-Avrupa cehennemi kavramının bir yansımasıdır.

Evcil atlar, inekler, keçiler ve koyunlara ek olarak Veles, kurtlar, sürüngenler ve kara kuşlarla (kuzgunlar ve kargalar) ilişkilendirilir.

İKİ DÜNYAYI AYIRAN ANLAŞMA: VELES

Veles genellikle kel bir insan olarak tasvir edilir. Bazı tasvirlerde kafasında boğa boynuzları vardır. Veles ve Perun arasındaki yaradılış savaşında siyah yün bir yuvada veya Dünya Ağacının altındaki siyah bir yün üzerinde yatan bir yılan veya ejderha olarak tasvir edilir.

İKİ DÜNYAYI AYIRAN ANLAŞMA: VELES

Perun ve Veles arasında gerçekleşen kozmik savaş devasa bir meşe ağacının altında gerçekleşir. Veles, Perun’un eşi yaz tanrıçası Mokosh’u kaçırır. Sonrasında Perun ve Veles Hayat Ağacının altında evren için savaşır. Savaşı Perun kazanır ve dünyanın suları serbest bırakılır.

İKİ DÜNYAYI AYIRAN ANLAŞMA: VELES

Veles bir çoban/ sihirbazla bir anlaşma yapar. Bu anlaşmanın sonucu olarak yeraltı dünyasını ile insan dünyası arasındaki sınır oluşturulur. Bu sınırın oluşturulması karşısında çoban en iyi ineğini Veles’e kurban etme ve pek çok yasağı tutma sözünü verir.

Veles’in kendi tarafından sürülen bir karık veya çoban tarafından kötü güçlerin geçemeyeceği bir bıçakla oyulmuş yolla yeraltı dünyası ve insan dünyası ayrılır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun