Kasım 23, 2024

İKİ YÜZLÜ TANRI: JANUS

Roma’nın çok tanrılı inanışına göre Janus Jüpiter’den sonra (Jüpiter Yunan Mitolojisinde Zeus’un karşılığıdır, yani tüm tanrıların üstündedir.) en önemli tanrılardan biridir. İki yüze sahip olan Janus’un bir yüzü arkaya diğer yüzü de ileriye bakar. Bu birçok araştırmacı tarafından geçmiş ve gelecek olarak nitelendirilir. Psikomitolojide de Janus geçmişin ve geleceğin arasında bir kapı olarak temsil edilir. Roma Tanrısı Janus’a, Tanrı Jüpiter’den kaçan Satürnüs tarafından geleceği görme yetisi bahşedilir. Çünkü Janus Satürnüs’ü Jüpiter’den korumuştur. Rivayete göre Janus’un iki çehresi bu yetiden sonra ortaya çıkmıştır.

İKİ YÜZLÜ TANRI: JANUS

Satürnüs’ün bahşettiği geleceği görme yetisi aynı zamanda Janus’un ayın ve güneşin bilgeliğine de erişmesini sağlamıştır. Bu bilgeliği sayesinde Roma kralı Romulus döneminde Sabinlerin baskınından şehri korumuştur. Özellikle bu savaştan sonra Janus, kapıların koruyucusu, geçişlerin tanrısı ve barışın koruyucusu olarak nitelendirildiği için Romalılar, önemli olaylardan önce ya da sonra (düğün, ölüm, hasat başlangıcı, taç giyme törenleri, evlilik ve savaş) tapınmış ve belirsizliklerin giderilmesi için ona yalvarmışlardır.

İKİ YÜZLÜ TANRI: JANUS

Eşik anlamına da gelen Janus aynı zamanda takvimde bitişi ve başlangıcı temsil eden ay olan January yani ocak ayı için de köken oluşturur. January kelimesi Janus’tan türetilmiştir. Yılın bitişi ve yeni bir yıla geçişi tanımlamak için ilk defa ikinci Roma kralı Numa Pompilius tarafından kullanılan bu terim günümüzde de aynı anlamda takvimlerde kullanılmaya devam etmektedir.

İKİ YÜZLÜ TANRI: JANUS

Evrenin koruyucusu, tüm başlangıçların ve bitişlerin tanrısı olarak görülen Janus, psikomitolojide insanların yaşadıkları geçişleri sembolize eden önemli bir figürdür. Yani bireyin geçmiş ve gelecek arasında kaldığı noktada kendi koruyuculuğunu üstlenmesi anlamına da gelmektedir. Psikanaliz boyutunda ele aldığımızda Janus, geçmişten aldığı derslerle gelecekteki kaygılarının da üstesinden gelebilen dengeli bir bireyi de temsil eder. Yaşanan dünyada her şeyin iki boyutu olduğunu da hatırlatan Janus figürü, insanların sadece geçmiş ya da gelecek değil her anlamda başlangıç ve bitişlerine de işaret eder. Çünkü bireyin hayatında bu ikilemler her zaman vardır.

 

 

Kaynak: https://boboscope.com/icerik/psikomitolojide-roma-tanrisi-janus

Yorumlar

  • Çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVEN THE GALAXIES ARE MIXED TOGETHER AND WE ARE STILL... :  MCG+05-31-045
VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun