Eylül 22, 2024

İL DEĞİL GÜÇ SEMBOLÜ: SAMSON

Eski Ahit ve Yeni Ahit'te bahsi geçen olağanüstü güçlü bir Nasıralı olan Samson, Filistinli yerlilere karşı mücadele eden Yahudi göçmenlerin gücünün sembolüdür. 

İL DEĞİL GÜÇ SEMBOLÜ: SAMSON

Uzun süre çocuksuz yaşayan Danoğulları kabilesinden çiftçi Manoah ile kısır karısının bir melek tarafından doğacağı ve gelecekte İsrailoğullarına liderlik edeceği müjdelenen oğlu olan Samson saçını kesmemek, şarap içmemek ve ölüye el sürmemek üzere ant içip kendini tanrıya adamıştır. 300 tilkinin kuyruğuna yana dallar bağlayıp saldığı Filistin topraklarını ateşe veren, bir eşeğin çene kemiğiyle bin Filistinliyi öldüren Samson yakalanıp bağlanmışsa da olağanüstü gücüyle bağlı olduğu Gazze kentinin kapılarını sökerek kaçmayı başarmıştır.  Bununla birlikte Samson’un Filistinli kadınlarına olan düşkünlüğü yüzünden andına ihanet etmesi mahvına yol açmıştır. 

İL DEĞİL GÜÇ SEMBOLÜ: SAMSON

Timna kentinde gördüğü Filistinli bir kızla evlenen kahraman düğün sırasında kız tarafıyla kavga etmiş, karısının geri götürülmesi üzerine Timna’ya inip çok sayıda Filistinliyi öldürmüştür. Sorek vadisinden bir başka Filistinli kadın Delilah’a âşık olan Samson ağzından olağanüstü gücünün kaynağının saçlarını olduğunu kaçırınca kadın kahramanın uykusunda saçlarını kesmeyi başarmış, böylece gücünü yitiren Samson Filistinliler tarafından bir zindana atılmıştır. 

İL DEĞİL GÜÇ SEMBOLÜ: SAMSON

Kapatıldığı zindandan çıkarıldığında yalvarmasını duyan Yehova tarafından saçları yeniden uzatılarak gücü iade edilmiş, götürüldüğü Dagon tapınağının sütunlarını yerinden sökerek çökmesini sağlamış, kendisiyle birlikte kendisini esir alanları da öldürmüştür. Samson adı, İbranice şemeş ‘güneş’ kelimesiyle ilişkili olmalıdır.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • İl olan Samsun'da buradan mı geliyor acaba? Hemen sizler için araştırıyorum.

  • Kendisine son derece düzgün bir hayat tarzı benimsemeye çalışmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun